Sociálne siete

DOMOV

Slovenská katolícka charita vyhlásila zbierku na pomoc južnej Morave po ničivej katastrofe

Zverejnené:

Upravené: 27. júna 2021 o 12:54

398

Situácia na Morave, zdroj: FB/HZS Jihomoravského kraje

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Na pomoc susedom na južnej Morave, ktorých 24. júna náhle zasiahlo ničivé tornádo, vyhlasuje Slovenská katolícka charita (SKCH) celonárodnú zbierku. Ľudia zo Slovenska môžu posielať finančnú pomoc pre ľudí, ktorí prišli o všetko, prostredníctvom stránky alebo účtu Charity. SKCH o tom informuje na svojej stránke.

„Máme možnosť vyjadriť solidaritu ľuďom zasiahnutým katastrofou, ktorá nás minula len o vlások,“ povedal generálny sekretár SKCH Erich Hulman a zároveň vyzval ľudí k pomoci. „Sme v pozícii tých, ktorí boli pred touto katastrofou, chvalabohu, uchránení a máme prostriedky na to, pomôcť aspoň čiastočne vyrovnať sa so stratami. Slovensko by malo ukázať prirodzenú ľudskú solidaritu, keďže Česká republika je nám najbližším partnerom v mnohých oblastiach,“ dodal.

Dary zo zbierky budú použité na humanitárnu pomoc najviac zasiahnutým rodinám a jednotlivcom v regióne Brěclavsko a Hodonínsko, kde je aktuálne vyhlásená mimoriadna udalosť 3. stupňa z dôvodu hromadného postihnutia viacerých osôb. Na konkrétne využitie daru dohliadne lokálny partner SKCH, Diecézna charita Brno, ktorá už na danom mieste operuje a ktorá taktiež vyhlásila zbierku na pomoc ľuďom zasiahnutým náhlou prírodnou katastrofou.

Podľa záchranárov si tornádo spojené so silnými búrkami, prívalovým dažďom a krupobitím vyžiadalo vyše 200 zranených a päť ľudí prišlo o život. Búrka vážne poškodila stovky domov, hlavne v obciach Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice, časť dediny Hrušky na Břeclavsku zrovnala so zemou. Desaťtisíce ľudí ostali bez elektrickej energie. Vysoký stupeň poškodenia domov (strhnutá strecha, zničené okná a i.) pripravilo niekoľko tisíc ľudí o bývanie.

Finančnú pomoc pre ľudí, ktorá sa do piatkového rána zobudili bez strechy nad hlavou, môžu ľudia posielať prostredníctvom stránky charita.darujme.sk/pomoc-ludom-vo-svete/ alebo na účet SK93 1100 0000 0029 4546 3097, variabilný symbol 859.

Zdroj: SKCH

Čítajte aj

Južná Morava zničená po tornáde, ktoré bralo domy, autá, stromy. Hlásia obete a zranených

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA