Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Južná Morava zničená po tornáde, ktoré bralo domy, autá, stromy. Hlásia obete a zranených

Zverejnené:

Upravené: 25. júna 2021 o 13:57

958

Situácia na Morave, zdroj: FB/HZS Jihomoravského kraje

REKLAMA

BRATISLAVA – Štvrtok vo večerných hodinách sa územím Česka prehnali silné búrky a tornádo. Podľa spravodajského portálu novinky.cz rýchlosť vetra dosahovala 219 km/h, a tak domy a budovy nemali žiadnu šancu. Ničivé tornádo sa prehnalo južnou Moravou a zanechalo za sebou hroznú spúšť  – obete na životoch a niekoľko zranených.  Okrem zničených budov tornádo zmietlo so sebou aj stromy či autá, čím spôsobilo veľké škody.

Podľa posledných informácií si tornádo vyžiadalo najmenej päť obetí a stovky zranených. Informuje o tom viacero spravodajských médií v ČR.

Podľa spravodajského portálu CT24 ničivé dôsledky tornáda zaznamenali v okresoch Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji – predovšetkým v obciach Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky.

Slovenskí hasiči boli pripravení pomôcť českým kolegom. „Juh českej Moravy zasiahli dnes večer silné búrky s extrémnym vetrom, ktorý sa v okrese Hodonín pravdepodobne zmenil na tornádo. Juhomoravskí hasiči evidujú stovky udalostí a do zasiahnutých lokalít smerujú všetky jednotky IZS z celého Česka. V tejto súvislosti boli na hasičskú stanicu do Kútov presunutí hasiči z Bratislavy a Trnavy, ktorí sú pripravení českým kolegom poskytnúť cezhraničnú pomoc,“ informoval vo večerných hodinách vo štvrtoch Hasičský a záchranný zbor na Facebooku.

Tornádo naposledy u našich českých susedov vyčíňalo pred tromi rokmi, v tom čase však išlo o mierny stupeň (na Fujitovej stupnici, ktorá klasifikuje silu tornád, išlo o číslo jedna).

Prezidentka Zuzana Čaputova vyjadrila sústrasť  všetkým, ktorých tornádo zasiahlo. „Vyjadrujem sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na južnej Morave. Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam,“ napísala na sociálnej sieti Facebook.

Premiér Eduard Heger sa na sociálnej sieti Facebook vyjadril k situácii na južnej Morave, hovorí o opore. „S českou stranou aktívne komunikujeme a na mieste zasahuje sedem slovenských sanitiek. K hraniciam sa už presunuli aj hasiči z Bratislavy a Trnavy. Rovnako sme pripravení pomáhať s príjmom pacientov podľa požiadaviek Českej republiky. Ďakujem ministrom Vladimírovi Lengvarskému, Romanovi Mikulcovi a Jaroslavovi Naďovi za rýchlu reakciu a mobilizáciu všetkých zdravotných a záchranných zložiek, ktoré sa podieľajú na pomoci.“

Video: https://fb.watch/6lhez6AXb8/

Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/3331758-tornado-na-morave

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rychlost-vetru-dosahla-219-km-h-domy-nemely-sanci-40364397

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA