Sociálne siete

COVID19

Prvé dávky ruskej vakcíny Sputnik V sú už na Slovensku. Priviezol ich vládny špeciál

V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov nám príde milión vakcín, povedal Matovič.

Zverejnené:

Upravené: 1. marca 2021 o 19:34

371

sputnik V
Pohľad na ruské vakcíny Sputnik V na prevenciu ochorenia COVID-19, ktoré dnes doviezli slovenským vojenským lietadlom na Letisko Košice. SITA/Marek Lukáč

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA/KOŠICE – Na Slovensko priviezli prvé dávky ruskej vakcíny Sputnik V. Informovali o tom predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na tlačovej konferencii na Letisku Košice. „Dva milióny vakcín pomôžu zaočkovať milión ľudí na Slovensku. V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov nám príde milión vakcín, teda pre pól milióna ľudí. Potom následne v máji a júni ďalší milión vakcín,“ povedal Matovič. Ako zároveň dodal, verí, že ruská strana dodrží dohodnuté termíny ako aj dodávané množstvá. „Ak prídu, Slovensko na základe Sputnika V bude môcť zrýchliť očkovanie viac ako o 40 percent,“ vyhlásil premiér.

Minister zdravotníctva Marej Krajčí zopakoval, že epidemická situácia na Slovensku je nesmierna vážna a aktuálne neexistuje žiadny lepší recept ako očkovanie. Potvrdil pritom, že očkovanie touto vakcínou bude dobrovoľné a štát nebude záujemcov obmedzovať na základe veku. Vakcína bude po dovoze na Slovensko prevezená do Imuny v Šarišských Michaľanoch, kde bude uskladnená. Štátny ústav pre kontrolu liečiv následne preverí celú šaržu vakcíny a až keď bude všetko v poriadku, môže začať očkovanie. „Nebude to skôr ako za dva týždne,“ skonštatoval minister.

Vakcína Sputnik V nie je registrovaná Európskou liekovou agentúrou (EMA). Slovensko ju však môže používať ako neregistrovaný liek, a to na základe rozhodnutia ministra zdravotníctva. Z krajín Európskej únie ju používa len Maďarsko.

Čítajte aj: Šéf diplomacie: Účasť Matoviča pri prílete Sputniku V na Slovensko bola nevhodná

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA