Sociálne siete

DOMOV

Sulík: SaS pozastavuje účasť v koalícii

Strana Sloboda a Solidarita pozastavuje účasť v koalícii, kým premiér Igor Matovič nepodá demisiu.

Zverejnené:

Upravené: 25. marca 2021 o 16:27

764

Sulík
Richard Sulík, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) pozastavuje dnešným dňom účasť v koalícii. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík. Účasť bude pozastavená dovtedy, kým predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) nepodá demisiu.

Koaličné rokovania sú podľa Sulíka na bode nula. Podotkol, že demisiu premiéra požaduje aj strana Za ľudí či prezidentka Zuzana Čaputová. V rokovaniach chce SaS pokračovať až potom, ako Matovič podá demisiu. O novej vláde chce strana následne diskutovať až s osobou, ktorú prezidentka poverí zostavením vlády. SaS trvá na tom, že chce štvorkoalíciu, Sulík zároveň odmieta trojkoalíciu bez strany Za ľudí.

Šéf liberálov podľa svojich slov ponúkol Matovičovi, aby mu uľahčil odchod z vlády, že odíde spolu s ním. „Ak sa presunie z funkcie premiéra na vicepremiéra, tak táto moja ponuka logicky stráca význam,“ ozrejmil. Zároveň považuje za papalášizmus „vytvoriť“ sedemnásteho člena vlády. „Slovensko dnes potrebuje bytostne riešiť iné veci, ako teplé miesto pre Igora Matoviča,“ doplnil.

SaS je pripravená sadnúť si k stolu a rokovať o rekonštrukcii vlády na pôdoryse tejto koalície a koaličnej zmluvy hneď, ako Matovič podá demisiu. Sulík zdôraznil, že všetky rozhodnutia sú jednomyseľne podporené republikovou radou strany aj poslaneckým klubom. „Keď hovorím, že prerušujeme členstvo v koalícii, tak to znamená, že nebudeme chodiť na koaličnú radu, v parlamente budeme hlasovať len podľa nášho vedomia a svedomia a budeme mať vlastné poslanecké alebo pozmeňujúce návrhy,“ vysvetlil šéf liberálov. Zopakoval, že v strane sú proti predčasným voľbám.

OĽaNO: Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu. Líder liberálov a bývalý minister hospodárstva uprednostnil vlastnú ministerskú stoličku pred budúcnosťou krajiny, čo je poľutovaniahodné. V tlačovej správe to uviedlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

„Teraz je na zodpovednosti nás, zostávajúcich koaličných strán, aby sme spoločnými silami snahe rozbiť vládu zabránili, tento útok ustáli, našli dohodu a vyviedli krajinu z politickej krízy,“ píše sa vo vyhlásení najsilnejšieho koaličného subjektu.

Strana SaS v tejto súvislosti zdôraznila, že po požiadavke premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) podal Richard Sulík demisiu, čím sa stotožnil s tvrdením OĽaNO, že uprednostniť vlastnú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné. „Očakávame, že to isté spraví teraz aj Igor Matovič a podá demisiu tak, ako sľúbil. Tým sa otvorí cesta k plodným rokovaniam o rekonštrukcii vlády,“ zdôraznili v stanovisku liberáli. Zároveň doplnili, že tri vládne strany, teda OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí, majú spolu minimálne 80 poslancov. Tým pádom môžu vládnuť s dostatočnou rezervou. „Vládu sme teda nepovalili a ani to nie je na základe jednoduchých počtov možné,“ dodala SaS.

Remišová: Matovič a Sulík idú spraviť obrovskú chybu, rozbiť vládu

Osobné spory lídrov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča a strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka spôsobujú nefunkčnosť vládnej koalície, čo strana Za ľudí považuje za mimoriadne nezodpovedné. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej. Podľa nej idú Matovič a Sulík spraviť obrovskú chybu svojho politického pôsobenia, konkrétne rozbiť aktuálnu vládu.

„Pozastavenie koaličnej zmluvy zo strany SaS nás veľmi mrzí,“ uviedla Remišová s tým, že vládna koalícia zložená zo strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, ktorá vznikla pred rokom po parlamentných voľbách, bola po 12 rokoch vlády Smeru nádejou, ktorá mala priniesť nielen návrat spravodlivosti, ale aj mnohé dôležité reformy. Remišová dodala, že strana Za ľudí urobí všetko pre to, aby sa vyriešila táto kríza, pretože alternatívou sú mesiace chaosu, predčasné voľby a odovzdanie krajiny Smeru a jeho nástupníckym organizáciám.

Správa bola aktualizovaná.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA