Sociálne siete

DOMOV

Svätojurský vinohradnícky skanzen ponúka jedinečný výhľad a ochutnávky vína

Vinohradnícky skanzen Svätý Jur je miestom, kde si oddýchnete ochutnáte popritom víno a navyše spoznáte históriu a prírodné zaujímavosti svätojurskej krajiny.

Zverejnené:

Upravené: 8. júna 2021 o 13:30

1038

Vinohradnícky skanzen Svätý Jur, zdroj: FB/Bratislavský kraj

REKLAMA

BRATISLAVA – Bratislavský kraj na sociálnej sieti Facebook informoval o novinke v kraji – Svätojurskom vinohradníckom skanzene. A kde ho nájdete? Ako už z názvu možno vyčítať, tak práve v starobylom mestečku Svätý Jur, ktoré sa nachádza len na skok od hlavného mesta.

Vyhliadková vežička a unikátna rozhľadňa – toto miesto sa mohlo zveladiť aj vďaka finančnej podpory Bratislavského kraja. A súčasťou vyhliadky je práve spomínaný skanzen – ide v podstate  o zastávku v rámci jurského náučného vinohradníckeho chodníka. Jeho kolorit tvoria tradičné kolové vinohrady a vinohradnícka kamenica.

Milovníci vína si naozaj prídu na svoje, keďže vinári si  tu postavili otvorený altánok. A tak každé víkendové popoludnie počas sezóny tu nalievajú svoje vína. Na tieto ochutnávky pod šírim nebom sa netreba prihlasovať ani kupovať lístky. Návštevníci platia len za víno a prípadné občerstvenie, ktoré skonzumujú.

A pýtate sa, kde presne sa skanzen nachádza?
n

Vinohradnícky skanzen Svätý Jur, zdroj: FB/Bratislavský kraj

Nájdete ho kúsok na Jurom, pričom sa k nemu dostanete peši z centra mesta či stanice. Jeho súčasťou je aj vyhliadka, odkiaľ uvidíte ako na dlani mesto, vinice a, samozrejme, aj Bratislavu. Okrem pikniku si tu môžete urobiť zastávky po miestnych vinároch. Počas letných mesiacov pripravujú rôzne akcie, ochutnávky a širokú ponuku podujatí.

„Svätojurský vinohradnícky spolok v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a Mestom Svätý Jur začína s realizáciou projektu VINOHRADNÍCKY SKANZEN. Po vyše dvojročnom hľadaní vhodného pozemku sme nakoniec našli miesto, ktoré spĺňa väčšinu požadovaných kritérií: prítomnosť historických vinohradníckych prvkov (rúny, stienky, búdy a pod.), ľahká dostupnosť z centra mesta (autom, pešo), výhľad na mesto a širšie okolie. Pozemok veľkosti cca 18 árov sa nachádza v lokalite Panciere nad Bratislavskými záhumenicami. Je veľmi členitý, čiastočne skalnatý, porastený náletovými drevinami a kríkmi. Dostupný je pešo (cca 10 minút z Letohradskej ulice) alebo autom po panelovej ceste z Bratislavských záhumeníc. Zámerom je pozemok vyčistiť, vybudovať chodníky, vysadiť vinič na kolovom vedení a postupne tu vytvoriť miesto na oddych, ochutnávky vína, spoznávanie histórie a prírodných zaujímavostí svätojurskej krajiny,“ píše o projekte viac na FB stránke Vinohradnícky skanzen Svätý Jur.

Najbližšie sa môžete vybrať:
  • Pia – Ne 11. – 13. 6. Vinárstvo Števino a Vinárstvo Štyri Kopce
  • So – Ne 19. – 20. 6. Vinárstvo Jurský Hrozen a Barokovo vinárstvo

Zdroje: FB/Vinohradnícky skanzen Svätý Jur a FB/Bratislavský kraj

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA