Sociálne siete

DOMOV

Mikulec reaguje na zadržanie šéfa policajnej inšpekcie. Fico a Pellegrini hovoria o odvolaní ministra

Minister je zatiaľ vo vyjadreniach zdržanlivý. Strany SMER-SD či Hlas chcú odvolávať ministra.

Zverejnené:

Upravené: 5. júna 2021 o 11:49

499

policia
Ilustračné snímka, foto: GlobalNews

REKLAMA

BRATISLAVA – Korupcia v polícii? Podľa medializovaných informácií zasiahla aj útvar, ktorý by mal sám na korupciu dohliadať. Portál pluska.sk priniesol vo štvrtok informáciu o tom, že Národná kriminálna agentúra ešte v ten istý deň ráno zadržala šéfa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Adriána Szabóa. Podľa podozrení mal zneužívať právomoc verejného činiteľa, obvinený je i z korupcie – mal prijať elektroniku a peniaze.

Szabóa zadržali potom, čo pred dvomi týždňami robili raziu u bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Spomínaný Szabó bol riaditeľom inšpekcie od apríla 2019, pričom ho vtedy nominovala vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková. Szabó však viedol inšpekciu ako jej dočasný šéf už od jesene 2018.

Minister vnútra za OĽaNO Roman Mikulec pre Denník N potvrdil, že sa mu Szabó priznal, ako od bývalého funkcionára NAKA Bernarda Slobodníka prijal televízor a dal mu za to hodinky. Poznamenal, že síce sa mu to zdá čudné, ale zatiaľ mu ešte dôveruje.

K vzniknutej situácii poskytol stanovisko na stránke ministerstva vnútra aj samotný minister:

„Vymenovanie policajta, ako aj jeho odvolanie z funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby je z hľadiska plnenia všetkých zákonných podmienok na vykonávanie tejto funkcie upravené v zákone č. 73/1998  Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície a plne v kompetencii vlády Slovenskej republiky.

Ako som deklaroval v minulosti, nemám o rozpracovaných prípadoch žiadnu vedomosť a neprislúcha mi komentovať  prácu orgánov činných v trestnom konaní. Všetky dôležité kroky v personálnej oblasti podnikám na základe relevantných informácii a podkladov. Požiadam špeciálneho prokurátora, ktorý si vyhradil komunikáciu celého prípadu, o informácie, ktoré budú dostatočné na rozhodnutie k spracovaniu a predloženiu odôvodneného návrhu vláde.

 Ak špeciálny prokurátor potvrdí informácie, ktoré budú závažného charakteru, spracujem a predložím vláde návrh na odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby plk. JUDr. Adriána Szabóa.

V prípade, že sa s návrhom stotožní, postúpi ho výboru pre obranu a bezpečnosť na posúdenie. Ak návrh prejde výborom, ktorý odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.“

Robert Fico či Peter Pellegrini v súvislosti s kauzou žiadajú odvolanie ministra, pričom Pellegrini navyše hovorí aj o odvolaní premiéra.

 

Zdroj: minv.sk

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA