Sociálne siete

DOMOV

Situácia na STU poukázala na slabosti vysokoškolského zákona, tvrdí Gröhling

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:33

232

large IMG  copy dbddc
ZDROJ: Na archívnej snímke Miroslav Fikar/SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

28. december 2020 12:40 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Situácia na Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave poukázala na slabosti vysokoškolského zákona. V rozhovore pre agentúru SITA a portál vŠkolstve.sk to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Podotkol, že aj napriek prípadu na STU by na ministerstve robili určité kroky v rámci novely vysokoškolského zákona. Minister tiež ozrejmil, že všetky subjekty vysokoškolského prostredia vedia, kde sú ich slabé stránky. Zároveň dodal, že ministerstvo sa ich bude snažiť novelou vysokoškolského zákona reálne vyriešiť. Novela by mala byť predstavená v prvom štvrťroku budúceho roka.

„My sa aj na základe tohto reálneho príkladu budeme snažiť nejakým spôsobom opravovať a dávať rôzne právomoci iným subjektom, aby sme také niečo v budúcnosti, nie že úplne odstránili, lebo to nedokážeme nikdy, ale čo najviac minimalizovali,“ povedal Gröhling.

Akademický senát STU na svojom rokovaní 26. októbra schválil návrh na odvolanie Miroslava Fikara z funkcie rektora. Tento návrh podstúpili ministrovi školstva, ktorý by ho mal ďalej podstúpiť prezidentke SR. Odvolávať a menovať rektorov totiž patrí do jej kompetencií. Pri hlasovaní bolo 42 platných hlasov, z toho za návrh na odvolanie Fikara hlasovalo 25 členov Akademického senátu STU, proti ich bolo 14 a traja sa zdržali. Medzi dôvodmi na odvolanie rektora bolo aj nezvládnutie situácie na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) STU, vytvorenie klastra s Univerzitou Komenského v Bratislave a Slovenskou akadémiou vied či „cenzúra“ v rámci monitorovania tlače, ktorá sa týkala odmietnutia monitorovania portálu Hlavné správy. Ministerstvo školstva návrh na odvolanie rektora STU dostalo 2. novembra. Prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá má kompetencie vymenovať či odvolať rektorov vysokých škôl, ho plánuje odovzdať až po jeho posúdení.

Spory na FIIT STU sa začali v roku 2019. Vyhrotili a medializovali sa po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Neskoršie rokovanie zo 14. januára prinieslo niekoľko dohôd, no situáciu úplne neutíšilo. Problémom na fakulte tiež bolo, že dekan pred voľbami do akademického senátu fakulty prijal veľký počet nových zamestnancov, čím sa zvýšil počet oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o členoch senátu. Časť zamestnancov FIIT prvýkrát vstúpila do štrajku 17. februára, ktorý bol neskôr prerušený následkom mimoriadnej situácie na Slovensku spôsobenej ochorením COVID-19.

Celý rozhovor je dostupný na: https://www.webnoviny.sk/vskolstve/grohling-je-uplny-nezmysel-aby-sme-riadili-skolstvo-z-dvoch-rezortov-verim-ze-buduci-rok-kalinakova-basta-padne/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA