Sociálne siete

DOMOV

V prípade pokusu o samovraždu Milana L. vylúčili cudzie zavinenie

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:36

346

large kolikova
ZDROJ: Zľava: Generálny riadaiteľ ZVJS Milan Ivan a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

30. december 2020 09:57 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan dnes vylúčil v prípade pokusu o samovraždu policajného exprezidenta Milana L. cudzie zavinenie. Z doterajších kamerových záznamov a vyšetrovania je podľa neho jasné, že ZVJS nijakým spôsobom nepochybil. Ivan to uviedol na dnešnej tlačovej besede spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí). Ako ďalej potvrdili, Milana L. našli príslušníci ZVJS v cele 29. decembra večer počas výdaja stravy a následne začali s resuscitáciou. Generálny riaditeľ ZVJS zároveň oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie.

Obvineného Lučanského našli v cele 16.39. Počas tlačovej besedy odznelo, že naposledy bola vykonaná vizuálna kontrola cez priezor na dverách cely o 16.30. Práve v čase 16.39 mu bola podávaná večera iným odsúdeným a ten si mal všimnúť, že si Lučanský neprevzal jedlo. Následne bola otvorená cela a príslušníci zboru týmto zistili, že obvinený sa pokúsil o samovraždu. Nasledovalo poskytnutie prvej pomoci, pričom sa ho snažili oživiť. Nakoniec ho previezli do nemocnice v Prešove.

Ivan taktiež informoval, že ešte v deň pokusu o samovraždu mal Milan L. rozhovor so psychológom. Vyšetrenia však podľa neho nepreukázali samovražedné sklony. Milana L., ktorý sa momentálne nachádza v prešovskej nemocnici v kritickom stave, označil šéf ZVJS za sebavedomého a racionálneho. Dodal, že momentálne nemá vedomosť o tom, že by Milan L., ktorý sa pokúsil obesiť na teplákovej bunde, zanechal nejaký list na rozlúčku.

Generálny riaditeľ ZVJS zároveň zdôraznil, že s výnimkou disciplinárnych trestov a chránených svedkov nie je vo väzniciach možný 24 hodinový kamerový monitoring obvinených a odsúdených. Samovražedné pokusy podľa neho „nie sú úplne výnimkou v rámci väzenstva”. Podľa Ivana ich tento rok v ústavoch ZVJS zaznamenali 41, pričom tri sa skončili smrťou. Záležitosť Milana L. podľa Ivana preverí aj prokuratúra a úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Podľa ministerky Kolíkovej je odstúpenie Ivana gestom v záujme obnovenia dôvery v inštitúcie. Zdôraznila pritom, že podľa doterajších poznatkov ZVJS pri tejto udalosti nezlyhala. „Opatrenia, ktoré mal vykonať zbor, všetky urobil,” uviedla. Dodala, že naďalej trvá na tvrdení, že incident, pri ktorom sa Milan L. zranil začiatkom decembra, nebol pokusom o samovraždu.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie

V prípade pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana L. začal vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci porušovania povinnosti dozornej služby a vo veci trestného činu ublíženia na zdraví. Na tlačovej besede o tom dnes informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Predmetom trestného stíhania bude jednak posúdenie, či nepochybili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a druhým bude posudzovanie okolnosti vzniku a charakteru ujmy na zdraví obvineného a prípadnej účasti iných osôb na spôsobení zranenia,“ uviedol Žilinka. Dodal, že sa zatiaľ nepotvrdili informácie o tom, že Milan L. má mozgovú smrť, nachádza sa však v kóme.

Trestné stíhanie začali po obhliadke miesta činu, na ktorej sa zúčastnil aj námestník Krajskej prokuratúry v Prešove. Dôvodom podľa Žilinku je, aby neboli prvotné neopakovateľné úkony spochybnené. V rámci netrestnej roviny vyšetrovania bude podľa generálneho prokurátora vykonaná mimoriadna previerka dodržiavania zákonnosti v miestach výkonu väzby obvineného. „Bude zameraná na dodržiavanie predpisov výkonu väzby v danom prípade v súvislosti so spomínanou udalosťou. Predchádzajúca udalosť bola prešetrená a v utorok 29. decembra som poskytol závery, ktoré sú naďalej platné,“ uviedol Žilinka, podľa ktorého zistenia prešetrovania budú poskytnuté aj orgánom činným v trestom konaní.

Ozrejmil, že vzhľadom na možné podozrivé osoby bude vyšetrovanie viesť vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, dozor prokurátora má na starosti prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove a dohľadovú činnosť uložil generálny prokurátor prokurátorovi trestného odboru Generálnej prokuratúry SR. „Zároveň som si vyhradil priebežnú podrobnú informovanosť o jednotlivých vykonaných úkonoch a stave vyšetrovania. Chcem ubezpečiť verejnosť, že ak sa zistí porušenie právnych predpisov alebo iných povinností zo strany kohokoľvek, bez ohľadu na jeho postavenie, bude vyvodená právna zodpovednosť,“ uviedol Žilinka, ktorý sa stretol aj s manželkou Milana L. a ubezpečil ju o dôslednom objasnení udalosti a o vyvodení zodpovednosti v prípade porušenia predpisov. .

Generálny prokurátor dodal, že s ohľadom na počiatočné štádium trestného konania a neverejný charakter prípravného konania zatiaľ nebude uvádzať podrobnejšie informácie z vykonaných úkonov. „Verejnosť bude informovaná o zisteniach, ak to situácia dovolí. Ak nebude možné zmarenie vyšetrovania a jeho závery,“ povedal. Právo informovať o stave konania bude mať podľa Žilinku výlučne Krajský prokurátor v Prešove. „Chcem garantovať, že na vyšetrenie veci boli vyčlenení kvalitní vyšetrovatelia z Úradu inšpekčnej služby a kvalitný prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov. Vyšetrovanie vykonávajú príslušní policajti a prokurátor zo zákona,“ dodal prešovský krajský prokurátor Pavol Matija.

Bývalý policajný prezident Milan L. sa v utorok 29. decembra pokúsil o samovraždu. Jeho stav je kritický. Celý článok nájdete na https://www.globalnews.sk/domov/byvaly-policajny-prezident-sa-dnes-pokusil-o-samovrazdu-je-v-kritickom-stave

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA