Sociálne siete

DOMOV

Vyše polovica druhov bahniakov hniezdiacich na Slovensku je ohrozená

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 16:27

383

bahniak fdddfb

REKLAMA

10. október 2020 15:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 10. októbra (SITA) – Vyše polovica druhov bahniakov hniezdiacich na Slovensku je ohrozená. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol ornitológ Štátnej ochrany prírody Samuel Pačenovský. Na Slovensku je oficiálne evidovaných 17 hniezdiacich druhov tejto skupiny vodných vtákov. Dva druhy sú vedené v kategórií „zraniteľné“, päť druhov v kategórií „ohrozené“ a dva druhy v kategórií „kriticky ohrozené“. Kriticky ohrozenými sú brehár čiernochvostý a hvizdák veľký. Tie sú vedené ako hniezdiace, hoci ich hniezdenie na Slovensku za posledných 20 rokov nikto oficiálne nezaznamenal a nepotvrdil.

„Obidva tieto druhy v minulosti obývali rozsiahle vlhké lúky v rozličných nížinatých oblastiach Slovenska, avšak v súčasnosti tu ani jeden z týchto druhov už nehniezdi, respektíve po roku 2000 nebolo dokázané ich hniezdenie. U hvizdáka sa hniezdenie predpokladalo na poľných mokradiach juhozápadného Slovenska a u brehára čiernochvostého boli pozorované tokajúce páry najmä na Senianskych rybníkoch,“ povedal Pačenovský.

Ornitológ považuje aktuálnu situáciu za alarmujúcu. Štatistiky totiž podľa neho ukazujú, že pokles populácie bahniakov na Slovensku je omnoho horší, než ten celosvetový. Vo svete žije 350 druhov bahniakov. Ohrozených je pritom 42 druhov, čo predstavuje približne 12 percent. Do kategórie kriticky ohrozených spadá osem druhov. Na Slovensku je ohrozených približne 56 percent žijúcich druhov bahniakov. Pod súčasný stav na Slovensku sa podľa Pačenovského najviac podpísala intenzifikácia poľnohospodárstva, pri ktorej sú likvidované hniezdiská bahniakov, úbytok vlhkých lúk, úbytok či kolísanie hladiny v močiaroch či spôsob obhospodarovania rybníkov.

Ornitológ dodáva, že správnym spôsobom hospodárenia je možné niektorým bahniakom aj pomôcť. „Vhodné obhospodarovanie niektorých vlhkých lúk spojené s ich zaplavovaním a pokosením až po opadnutí vody a vyhniezdení vtákov koncom leta je spôsob, ktorým je možné zachrániť mnohé hniezdiace páry. Pri zachovaní hniezdisk niektorých druhov je potrebné postupovať citlivo, obmedziť niektoré hospodárske činnosti alebo ich načasovať tak, aby tieto vtáky mohli vyviesť svoje mláďatá,“ uzavrel Pačenovský.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA