Sociálne siete

DOMOV

Zviera ako vianočný darček? Sloboda zvierat pred kúpou varuje

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 9:41

210

large pes ead
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Duffy Brook

REKLAMA

10. december 2020 11:26 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Sloboda zvierat vyzýva ľudí, aby nekupovali zvieratá ako vianočný darček. V tlačovej správe to uviedla predsedníčka organizácie Pavla Dugovičová. Organizácia má každoročné skúsenosti s množstvom zvierat, ktoré po Vianociach končia v útulkoch či na ulici. Ľudí preto vyzýva, aby si kúpu zvieraťa ako darček rozmysleli. Skôr, ako sa ľudia rozhodnú darovať niekomu zviera ako vianočný darček, by si podľa Slobody zvierat mali premyslieť, či zviera naozaj chcú a či naň budú mať dostatok času. Dôležité je zvážiť aj to, či majú dostatok financií, aby mu poskytovali adekvátnu starostlivosť a či budú schopní sa o zviera postarať počas celého jeho života.

„Zviera je živý tvor a nedá sa po sviatkoch vymeniť za iný model ani vrátiť. Je to záväzok na dlhé roky. Odrádzame najmä od živých prekvapení bez predošlej dohody s obdarovaným – psík pre babku, ktorá ho pripne na reťaz či pre dieťa, ktoré nie je na zodpovednosť pripravené. Ak však rozhodnutiu darovať domov zvieratku v núdzi predchádza zrelá úvaha celej rodiny, potom nemôže byť krajšieho gesta pomoci,“ povedala Dugovičová.

Sloboda zvierat upozorňuje, že dopyt po živých darčekoch navyše podporuje nehumánne množenie zvierat. Masoví producenti šteniat a mačiat držia rodičov aj mláďatá v nevhodných chovných podmienkach, ktoré nie je možné kontrolovať, pokým štát nezavedie povinnú registráciu chovov spoločenských zvierat a nezačne regulovať ich internetový predaj.

Organizácia dodáva, že zima predstavuje pre útulky najťažšie obdobie. Kapacity slovenských útulkov sú celoročne naplnené a počty prijatých zvierat často prevyšujú počty adopcií. Len útulok Bratislava Polianky prijal od začiatku roka 2 026 psov, pričom nový domov prostredníctvom domácej alebo zahraničnej adopcie sa podarilo nájsť zatiaľ 1 145 zvieratám. Ľudí, ktorí by mali skutoční záujem o zaobstaranie si zvieraťa Sloboda zvierat vyzýva, aby zvážili možnosť adopcie zvieraťa z útulku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA