Sociálne siete

Ekonomika

Kríza nezastavila ceny nehnuteľností. Koncom minulého roka rástli

Ceny nehnuteľností určených na bývanie medziročne vzrástli o 7,3 percenta.

Zverejnené:

Upravené: 28. februára 2021 o 11:02

312

bratislava
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Palo Kertys

REKLAMA

BRATISLAVA – Ceny nehnuteľností koncom minulého roka rástli aj napriek kríze vysokým tempom. Vyplýva to z aktuálnej správy Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) o vývoji cien nehnuteľností určených na bývanie vo štvrtom štvrťroku 2020. „Ceny nehnuteľností určených na bývanie si udržali vyššiu dynamiku rastu aj v poslednom štvrťroku minulého roka, medziročne vzrástli o 7,3 percenta. Rast cien bol síce najnižší spomedzi jednotlivých štvrťrokov, stále však relatívne vysoký s ohľadom na dopady a vplyvy pandémie COVID-19 na spoločnosť,“ uvádza ŠÚ SR.

Výraznejší rast sa počas štvrtého štvrťroka 2020 prejavil najmä pri cenách existujúcich nehnuteľností, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka boli ceny vyššie o 7,8 percenta. „Ceny nových nehnuteľností medziročne vzrástli o 6,6 percenta. Viditeľnejšie zníženie tempa rastu cien teda v priebehu celého minulého roku nastalo najmä pri existujúcich nehnuteľnostiach, ktoré v prvej polovici roka vykazovali rekordnú výšku rastu,“ uvádza ŠÚ SR s tým, že začiatkom roka to bolo viac ako 15 percent a v mesiacoch apríl až jún o viac ako 10 percent.

„V medzikvartálnom porovnaní sa ceny voči koncu leta a začiatku jesene zvýšili o 1,1 percenta. Výraznejší rast sa prejavil pri cenách existujúcich nehnuteľností, kde rast voči letným mesiacom dosiahol 3,2 percenta, pri nových nehnuteľnostiach ceny klesli o 1,3 percenta,“ uzavrel ŠÚ SR.

Prečo rástli ceny bytov?

Analytička WOOD & Company Eva Sadovská si myslí, že ceny bytov rástli minulý rok z viacerých dôvodov. „Aj v roku 2020 bol dopyt po bytoch a domoch naďalej väčší ako ich ponuka. Napriek tomu, že dopyt mierne klesol, stále mu ponuka nepostačovala,“ uviedla analytička a dodala, že záujem o kúpu bytu je aj naďalej podporovaný nízkymi úrokmi na hypotékach. „Byty a domy sa navyše v čase pandémie stali akýmisi bezpečnými prístavmi, nakoľko viac času trávime doma. Pre mnohých Slovákov sa byt či dom stal miestom na vykonávanie práce, pre deti miestom vzdelávania,“ doplnila s tým, že pod vplyvom COVID-19 prišlo k spomaleniu alebo aj pozastaveniu výstavby nových nehnuteľností.

„Investície do nehnuteľností sa vo všeobecnosti považujú za dobrú a bezpečnú investičnú príležitosť. Hlavne oproti vkladom, ktoré sú úročené už dlhodobo veľmi nízkymi úrokovými sadzbami,“ vysvetlila Sadovská a dodala, že sú aj iné faktory, ktoré vplývajú na pohyb ceny smerom nadol. „Ide o nárast miery nezamestnanosti, pokles alebo strata príjmov. Momentálne to ale vyzerá tak, že prorastové faktory vyhrávajú nad tými, ktoré ceny bytov a domov znižujú,“ uzavrela.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA