Sociálne siete

Ekonomika

Europoslanci požadujú rýchly návrat k plne funkčnému schengenskému priestoru

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 22:27

214

large europsky parlament sita ccff
ZDROJ: Európsky parlament - archívne foto, SITA/AP Photo/Kenzo Tribouillard

REKLAMA

25. november 2020 09:19 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) upozorňujú, že obmedzenie voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie (EÚ) by malo aj počas pandémie zostať iba výnimkou. V nelegislatívnom uznesení, ktoré prijali v pomere 619 hlasov za, 45 proti a 28 zdržaní sa, poukázali na dôležitosť rýchleho návratu k plne funkčnému schengenskému priestoru bez kontrol na jeho vnútorných hraniciach. Text zároveň zdôrazňuje, že je potrebné dodržiavať schengenské pravidlá a legislatívu aj počas pandémie, aby sa predišlo roztrieštenému prístupu jednotlivých členských štátov EÚ, zabezpečilo viac flexibility pri zavádzaní obmedzujúcich opatrení, lepšiu koordináciu a spoluprácu v rámci EÚ či prípravu pohotovostných plánov, ktoré by mali zabrániť tomu, aby sa z dočasných pohraničných kontrol stávali dlhodobé kontroly. V tlačovej správe o tom informoval EP.

V uznesení, ktoré je reakciou na petíciu týkajúcu sa schengenského systému a opatrení prijatých v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19, EP poukazuje na negatívne dopady uzatvárania vnútorných hraníc EÚ na obyvateľov pohraničných regiónov, cezhraničných pracovníkov, študentov i páry žijúce v susedných členských štátoch. Obmedzenia pohybu by v budúcnosti podľa europoslancov mali nahradiť cielené opatrenia, ktoré budú v súlade so zásadami proporcionality a nediskriminácie. Tiež by sa obmedzenia nemali týkať ľudí žijúcich v pohraničných regiónoch a cezhraničných pracovníkov, no iba za predpokladu, že budú dodržiavať odporúčania a opatrenia proti šíreniu koronavírusu prijaté zodpovednými orgánmi daných členských štátov.

Podľa uznesenia by Európska komisia (EK) a vlády členských štátov mali zintenzívniť úsilie zamerané na lepšiu koordináciu spoločnej reakcie EÚ na pandémiu. To by sa malo týkať hlavne karanténnych pravidiel, vyhľadávania kontaktov, stratégií testovania a vzájomného uznávania testov a dočasného obmedzenia ciest zahraničných turistov do EÚ. Poslanci EP zároveň v texte požadujú kompatibilitu rôznych aplikácií na vyhľadávanie kontaktov a vyzývajú na zabezpečenie lepšieho prístupu k spoľahlivým a aktuálnym informáciám vo viacerých jazykoch o cestovných obmedzeniach a bezpečnostných opatreniach v jednotlivých členských štátoch.

Europoslanci napokon pripomínajú, že stratégia o budúcnosti schengenského priestoru je jednou z kľúčových iniciatív EK na rok 2021. Schengenský priestor je podľa nich nevyhnutnou podmienkou zaistenia rovnakých výhod v oblasti voľného pohybu pre všetkých občanov EÚ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA