Sociálne siete

Ekonomika

Sektor cestnej dopravy by mal dostať od štátu v tomto roku finančnú pomoc vo výške 100 miliónov eur

V záujme skorej pomoci podnikom pôsobiacim v cestnej nákladnej doprave, cestnej hromadnej doprave, ale aj taxislužbám, autoškolám či školiacim strediskám prerokuje parlament vládou schválený návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Zverejnené:

Upravené: 17. marca 2021 o 10:39

277

kamiony
Ilustračná snímka, foto: Unsplash/Alexander Schimmeck

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Sektor cestnej dopravy by mal získať ešte v tomto roku finančnú pomoc zo strany štátu s cieľom zmierniť negatívne dopady pandémie. Umožniť to má návrh zákona z dielne ministerstva dopravy, ktorý dnes odsúhlasila vláda s pripomienkami. V záujme skorej pomoci subjektom pôsobiacim v cestnej nákladnej doprave, pravidelnej i nepravidelnej autobusovej doprave, ale aj taxislužbám, autoškolám či školiacim strediskám vládny kabinet súhlasil, aby návrh zákona prerokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa šéfa rezortu dopravy Andreja Doležala návrh zákona umožní vytvoriť schému pomoci pre podniky z oblasti cestnej dopravy, ktoré museli pozastaviť činnosti a preto utrpeli finančné straty. Podľa návrhu zákona by mala podpora pre segment cestnej dopravy dosiahnuť v tomto roku 100 miliónov eur. Návrh zákona v prípade schválenia v parlamente v skrátenom konaní nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Ministerstvo považuje čo najskoršie prijatie návrhu zákona za nevyhnutné, lebo súčasné opatrenia s cieľom zamedzenia šírenia ochorenia COVID-19 majú zásadný negatívny vplyv na fungovanie služieb v oblasti cestnej dopravy. Podnikateľské subjekty čelia nedostatku, dokonca až nedostupnosti likvidity počas krízovej situácie. „Nielen zákaz a značné obmedzenia v tomto segmente, ale aj nezáujem o využívanie pravidelnej osobnej dopravy, taxislužieb prispievajú k značnej strate príjmov dotknutých jednotlivcov, ale aj celých spoločností podnikajúcich v oblasti cestnej dopravy,“ dodáva rezort dopravy.

Keďže počas pandémie sa nedali vykonávať vodičské kurzy v autoškolách, účastníci kurzu nemohli ukončiť vodičský kurz do 12 mesiacov. Legislatívnou úpravou sa zabezpečí, aby lehota na trvanie vodičského kurzu počas krízovej situácie neplynula. Podobne pri kurzoch základnej kvalifikácie a v kurzoch pravidelného výcviku sa zavedie možnosť absolvovať predpísaný počet vyučovacích hodín výučby teórie v rozsahu 100 percent za dodržania určitých podmienok a zaručiť plynulý výcvik vodičov profesionálov v oblasti pravidelnej osobnej dopravy a nákladnej cestnej dopravy.

Zákon z dielne rezortu dopravy reaguje aj na sťažnosti autobusových dopravcov, ktorí prevádzkujú medzinárodné autobusové linky. Tie museli pozastaviť viaceré spoje, či už z dôvodu malého vyťaženia, alebo nezáujmu cestujúcich. Legislatívna úprava preto zabezpečí, aby bolo možné medzinárodnú linku, resp. linky pozastaviť a následne, na žiadosť dopravcu pozastavenú linku alebo linky opäť obnoviť. Novelou zákona o premávke vozidiel v cestnej premávke sa predlžujú niektoré zákonné lehoty ako pomoc pre podnikateľské subjekty počas krízovej situácie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA