Sociálne siete

Ekonomika

Zamestnávatelia odstupujúceho ministra Krajniaka chvália, odborári sú k nemu veľmi kritickí

Zamestnávateľské zväzy oceňujú zdobrovoľnenie stravných lístkov, zmeny v Zákonníku práce, či debatu pri zavádzaní kurzarbeitu, podľa odborárov vrátil Krajniak Slovensko do 19. storočia.

Zverejnené:

Upravené: 17. marca 2021 o 11:06

281

krajniak
Milan Krajniak, foto: SITA/Jana Birošová

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Zdobrovoľnenie gastrolístkov a presadenie novely Zákonníka práce sú pozitívnymi krokmi Milana Krajniaka (Sme rodina) vo funkcii ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Pre agentúru SITA to v súvislosti demisiou šéfa rezortu práce a sociálnych vecí uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták. Novela pracovného kódexu podľa neho čiastočne napravila neštandardný stav, ktorý bol v legislatíve prítomný dlhé roky a narúšal vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom, a tiež sa odstránili ustanovenia, ktoré dlhodobo traumatizovali celý pracovný trh.

Kladne tiež RÚZ hodnotí zrušenie štátom garantovaného biznisu vo forme gastrolístkov, kedy niekoľko málo subjektov podľa Hoštáka dosahovalo neprimerané zisky na úkor všetkých ostatných. „Osobitne sme uvítali obmedzenie núteného a nedobrovoľného rozširovania vyšších kolektívnych zmlúv – dosiaľ tu existovala z nášho pohľadu protiústavná situácia, na ktorú firmy upozorňujú dlhé roky,“ povedal. Tvrdí, že „biznisov zo zákona“, akým boli gastrolístky, je v našom právnom poriadku stále dosť a je potrebné ich chápadlá naďalej postupne odstrihávať. „Podobne i odstránenie najväčších nedostatkov v Zákonníku práce vnímame ako začiatok cesty, ktorá má vyústiť do moderného, pružného pracovného kódexu 21. storočia. To už bude zrejme úloha pre nového ministra práce,“ dodal tajomník RÚZ.

Asociácia priemyselných zväzov (APZ) odstupujúceho ministra Krajniaka pochválila za uroven a intenzitu odbornej debaty so zamestnavatelmi pri zavadzaní kurzarbeitu na Slovensku. „Verime, ze navrh zakona, ktory uz schvalila vlada, nezostane len na papieri, ale ziska podporu aj u noveho ministra a nasledne aj u poslancov parlamentu,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa APZ Silvia Šeptáková.

Odborári pôsobenie Krajniaka vo funkcii ministra práce a sociálnych vecí hodnotia veľmi kriticky. „Milan Krajniak ako minister práce neodbornosťou, neúctou, pohŕdaním hodnotami sociálneho dialógu a sociálnymi partnermi, predložením viacerých antisociálnych noviel zákonov vrátane novely Zákonníka práce vrátil Slovensko do 19. storočia,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa KOZ Martina Nemethová. Upozornila na to, že slovenskí zamestnanci za ministrovania Krajniaka prišli o automat na výpočet minimálnej mzdy, odpojili sa príplatky od minimálnej mzdy, znížili sa minimálne mzdové nároky, sťažilo sa pôsobenie odborov u zamestnávateľa a zrušilo sa rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. „Minister práce prizývaním rôznych odborových združení s pochybnou reprezentatívnosťou a mizivou členskou základňou len potvrdil, že mal záujem len o takých zástupcov zamestnancov, ktorí s ním a jeho návrhmi súhlasia,“ dodala hovorkyňa KOZ.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak na pondelkovej tlačovej besede hnutia Sme rodina oznámil, že sa rozhodol podať demisiu. Ako uviedol, chápe to ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy. Ministrom práce a sociálnych vecí sa stal 21. marca 2020. Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme Krajniakovu demisiu v stredu o 13:00.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA