Sociálne siete

Ekonomika

Vláda podľa pekárov nedá z takmer 6 miliárd eur na podporu výroby domácich potravín ani euro

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 14:17

192

maranda vandergriff f Z Bw U Gl Kb O unsplash
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ Maranda Vandergriff

REKLAMA

23. december 2020 12:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slovenských pekárov znepokojil plán obnovy a odolnosti, ktorý poslalo Ministerstvo financií SR Európskej komisii. V návrhu totiž absentuje podpora potravinárstva. A to napriek tomu, že potravinová sebestačnosť je súčasťou programového vyhlásenia vlády i volebných programov vládnych strán. Štát si ide cez EÚ požičať takmer šesť miliárd eur, no vláda nedá podľa pekárov z tejto sumy na podporu výroby domácich potravín ani euro. V tlačovej správe to uviedol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZCPP).

„Na podporu zdravia chce dať štát takmer 1,5 miliardy eur a neráta s podporou výrobcov kvalitných, domácich potravín. Všetky opatrenia, ktoré navrhuje financovať, pritom riešia len následky nezdravého životného štýlu. Prečo štát nerieši predovšetkým prevenciu,“ pýta sa výkonný riaditeľ SZPCC Milan Lapšanský. Konzumácia kvalitných potravín je podľa neho spolu s pohybom a spánkovým režimom základnou prevenciou fyzického aj psychického zdravia. „Prevencia by štátu teda náklady šetrila. Hovoriť o zdravom živote bez kvalitných domácich potravín je nemožné,“ povedal Lapšanský.

Pre pekárov pritom znamená absencia podpory potravinárstva v pláne obnovy ďalšiu ranu. Výrazne ich zasiahla pandémia, vážne výpadky zaznamenávajú pre zastavenú prevádzku reštaurácií a hotelov. Okrem toho vynakladajú stovky tisíc eur na hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov preto vyzýva vládu, aby svoje kroky prehodnotila a zakomponovala do plánu obnovy a odolnosti aj podporu agropotravinárskeho sektora.

„Napriek tomu, že pekári neustále plynule zásobujú obyvateľov Slovenska čerstvým pečivom, štát ich vylúčil z covid pomoci a nemohli sa uchádzať ani o prostriedky na podporu z úradov práce. Zatiaľ sa stretávame len so sľubmi, veríme, že konečne príde aj reálna pomoc,“ dodal Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA