Sociálne siete

Kultúra

Festival Jeden svet 2020 ovládol dokument o traume z pôrodu a porušovaní práv žien

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 13:07

1116

large maxresdefault cb

REKLAMA

12. november 2020 06:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 12. novembra (SITA) – Na 21. ročníku festivalu Jeden svet 2020 zvíťazil dokument o traume z pôrodu a porušovaní práv žien Neviditeľná, debut slovenskej režisérky Maie Martiniak. Ako informovala PR manažérka festivalu Ivana Schwarz, dokument zvíťazil v kategórií Divácka cena aj v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva. Víťazný film si môžu diváci stále pozrieť do nedele 15. novembra do 21:00 a to buď na stránke festivalu či na portáli Dafilms. Prístupný je aj zrakovo a sluchovo znevýhodneným divákom.

Shwarzová priblížila, že v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva medzinárodná porota vyberala spomedzi piatich českých a piatich slovenských filmov. Podľa poroty, ktorá bola zložená zo slovenského režiséra Pavla Pekarčíka, medzinárodnej distributérky z rakúskej spoločnosti Autlook Films Stephanie Fuchs a českej novinárky, dokumentaristky, aktivistky a duly Ivony Remundovej film Neviditeľná donúti diváka zamyslieť sa nad otázkou slobody a rešpektu k rozhodnutiam žien počas pôrodu. Dokument, ktorý vznikal sedem rokov, prináša príbehy troch žien, prostredníctvom ktorých im približuje pôrodnú realitu na Slovensku.

Režisérka Maia Martiniak si ocenenie váži, no zároveň dodáva, že odmena nepatrí iba jej, ale aj jej štábu. „Mám pocit, že je kúskom nádeje pre každú ženu, ktorá si doteraz zažila akýkoľvek nerešpektujúci pôrod a pre každú ženu, ktorú pôrod ešte len čaká. Je odkazom, že spolu to môžeme zmeniť a vrátiť humánnosť do nášho pôrodníctva,“ reagovala.

Porota udelila v rámci festivalu aj špeciálnu cenu. Tú získala Viera Čákanyová za film Frem. Porota na ňom vyzdvihla silný vizuálny prístup, odvahu tvorcov pokúsiť sa vykročiť z tradičných „ľudských“ pravidiel filmu. Film stavia diváka do pozície, z akej sa na svet „díva“ umelá inteligencia. „Vytvára sa tak priestor na prenikavo slobodné myšlienky a interpretácie, s čím sa v dokumentárnych filmoch často nestretávame,“ vysvetlila porota.

V rámci online verzie festivalu si dokumentárne filmy pozrelo viac ako 14-tisíc divákov. Výkonná riaditeľka Eva Križková podotkla, že festival si takto dokázal rozšíriť počet divákov aj o tých z iných miest a obcí Slovenska. Úspech nezaznamenali iba pri filmoch, ale aj pri diskusiách a ďalších sprievodných podujatiach, pri ktorých dosiahli takmer 100-tisíc videní. Krížková poznamenala, že festival sa podarilo uskutočniť aj v regiónoch, a to prostredníctvom troch diskusií v Spišskom Hrhove, Liptovskom Mikuláši a Humennom. V rámci jeho programu sa uskutočnilo deväť online školských projekcií a odborných diskusií, na ktorých sa zúčastnilo 2 102 študentov a študentiek z 58 škôl.

Nezisková organizácia Človek v ohrození je hlavným organizátorom festivalu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo nad nim prebrali záštitu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA