Sociálne siete

Nezaradené

Ľudskoprávne odborníčky OSN požadujú nezávislé vyšetrovanie Navaľného otravy

Podľa Agnés Callamardovej a Irene Khanovej cieľom otravy bolo vyslať „zlovestné varovanie“, že takýto osud by mohol postretnúť každého, kto sa opováži kritizovať ruskú vládu.

Zverejnené:

340

navalnyj
Alexej Navaľnyj na súde, foto: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

REKLAMA

SITA

MOSKVA – Dve popredné ľudskoprávne odborníčky Organizácie Spojených národov (OSN) vyzývajú na medzinárodné vyšetrovanie otravy lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. V pondelok zároveň apelovali na jeho okamžité prepustenie.

Podľa Agnés Callamardovej a Irene Khanovej cieľom otravy bolo vyslať „zlovestné varovanie“, že takýto osud by mohol postretnúť každého, kto sa opováži kritizovať ruskú vládu.

„Vzhľadom na neadekvátnu reakciu domácich orgánov, použitie zakázaných chemických zbraní a zjavné pokusy o zabíjanie sa domnievame, že je potrebné urgentne uskutočniť medzinárodné vyšetrovanie, ktorého cieľom bude zistiť fakty a objasniť všetky skutočnosti a okolnosti týkajúce sa otravy pána Navaľného,“ uviedli obe ženy v spoločnom vyhlásení.

Navaľnyj skolaboval 20. augusta počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy. Po núdzovom pristátí lietadla ho umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti v meste Omsk, odkiaľ ho o dva dni previezli do Berlína. Odborníci z Nemecka, Francúzska, Švédska a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) otravu pripísali nervovoparalytickej látke typu novičok sovietskej výroby.

Kremeľ vytrvalo odmieta účasť na otrávení Navaľného, keďže ruské laboratóriá údajne nenašli žiadne známky otravy. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dokonca nedávno vyslovil obvinenie, že Navaľného mohli otráviť až v Nemecku alebo počas letu z Ruska do Berlína.

Najznámejšieho kritika ruského prezidenta Vladimira Putina zadržali 17. januára po jeho návrate z Nemecka. V krajine sa liečil päť mesiacov z následkov spomenutej otravy. Začiatkom februára Navaľného odsúdili na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery. Podľa Navaľného bolo jeho obvinenie vykonštruované a európsky súd dospel k záveru, že bolo nezákonné.

Právnici protikorupčného aktivistu argumentovali, že ich klient sa počas liečby v Nemecku nemohol osobne hlásiť ruským úradom, aby splnil pravidlá podmienečného trestu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA