Sociálne siete

Nezaradené

Podľa nového britského zákona by Zuckerberg mohol skončiť vo väzení

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2022 o 15:18

417

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Britský zákon o bezpečnosti na internete, ktorý by sa mal dostať do parlamentu v najbližších mesiacoch, má donútiť internetové platformy bojovať s nelegálnym obsahom a chrániť používateľov pred nástrahami internetu.

Britská ministerka kultúry Nadine Dorries upozornila na skutočnosť, že generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg by sa mohol ocitnúť vo väzení, ak spoločnosť, ktorá teraz nosí názov Meta, nebude dodržiavať nové právne predpisy v oblasti online bezpečnosti.

Dorriesová sa o tom zmienila v rozhovore pre Times Radio, keď jej položili otázku, či môžu predstavitelia najvyššieho vedenia, ako napríklad Zuckerberg skončiť vo väzení, keď nebudú chrániť používateľov pred hrozbami internetu v súlade s novým zákonom, ktorý mieri do parlamentu.

Meta Platforms hrozí, že stiahne Facebook a Instagram z Európy pre spor o zdieľanie údajov

„Samozrejme,“ odpovedala ministerka na spomínanú otázku. Andy Burrows, vedúci charitatívnej organizácie na ochranu detí National Society pre prevenciu Cruelty do Children, však ohľadom tohto prísľubu Dorriesovej moc optimistický nebol.

Ten sa domnieva, že podľa súčasného variantu zákona technickí bossovia nebudú niesť osobnú zodpovednosť za škodlivé vplyvy svojich algoritmov a budú môcť byť stíhaní iba za to, že neposkytli informácie regulátorovi.

Burrows si myslí, že pokiaľ nebude návrh zákona o bezpečnosti na internete v dostatočnej miere sprísnený, trestné sankcie budú predstavovať iba štekanie, ale nie hryzenie.

Podľa jeho slov deti potrebujú dobre premyslený zákon, ktorý by si niečo zobral z iných sektorov, keď má zákon skutočne zodpovedať rétorike a zabraňovať násiliu, ktorému je možné zamedziť.

Tieto poznámky zazneli len niekoľko dní po tom, čo vláda sprísnila zákon a pridala množstvo nových trestných činov, vďaka ktorým môže vysoko postavené vedenie internet platforiem skončiť vo väzení.

Akcie Meta Platforms prepadli o 200 miliárd dolárov, vlastník Facebooku oslabil najviac v histórii trhov

Medzi prioritnými trestnými činmi sa v súčasnosti nachádza rozosielanie intímnych fotografií z pomsty, zločiny z nenávisti, podvody, predaj drog alebo zbraní, propagácia alebo napomáhanie samovražde alebo sexuálne vykorisťovanie.

Čo sa týka novo pridaných zločinov, pribudli napríklad správy, obsahujúce hrozby, správy spôsobujúce psychickú ujmu alebo emocionálny stres a tiež falošné informácie s cieľom úmyselne ublížiť.

Dorriesová zdôraznila, že ministri brali do úvahy poznámky poslancov a tiež dobročinných organizácií, ktoré chceli, aby bol zákon prísnejší. Dodala, že vláda môže nasmerovať plnú silu zákona proti tým, ktorí používajú internet ako zbraň, vďaka ktorej ničia životy iných ľudí.

V prípade smrti exšéfa vojenských tajných pracujú s viacerými verziami

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA