Sociálne siete

Šport

Ako trávi Vianoce Michal Handzuš? Tieto sviatky sú podľa neho o rodine

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 17:46

395

large handzus acef
ZDROJ: Michal Handzuš, SITA/Peter Rusko

REKLAMA

25. december 2020 11:03 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Niekdajší skvelý hokejista Michal Handzuš považuje Vianoce najmä za sviatky rodiny a pokoja. Majster sveta z Göteborgu 2002 si ich veľmi užíva. „Tieto sviatky sú o rodine a pokoji. Nemám nič ďalšie, čo by som potreboval,“ uviedol 43-ročný Handzuš v rozhovore pre Webnoviny.sk.

Podobné krásne momenty, aké mu kedysi zvykli pripraviť rodičia, sa dnes snaží prichystať pre vlastné deti – synčeka Tomáška a dcérku Tamarku. „Vianoce sme vždy mali veľmi pekné. Rodičia nám ich pripravovali s rôznymi prekvapeniami – chodieval Ježiško či anjeli. Vždy sme mali krásne vyzdobený stromček. Mám na to nádherné spomienky. Nakupoval som darčeky tak, aby som blízkych prekvapil. Teraz je toho času menej a snažíme sa prekvapiť najmä deti, aby z toho mali zážitok,“ priznal Handzuš.

Vždy, keď si v hlave obnoví spomienky z detstva, pripomenie si aj svoj najpamätnejší vianočný darček. Keď mal približne 12 rokov, dostal pod stromček hokejku Koho. Takú bolo vtedy pomerne ťažké zohnať. „Veľmi som si ju užíval, dva týždne som s ňou spával v posteli,“ podotkol víťaz Stanleyho pohára z roku 2013 s tímom Chicago Blackhawks.

Držiteľ zlatej aj dvoch strieborných medailí z majstrovstiev sveta patrí k fanúšikom gurmánskej klasiky a na Vianoce uprednostňuje skôr tradičné pokrmy. Má rád kapustnicu, vyprážanú rybu a zemiakový šalát. „Aj koláče sú fajn, trebárs medovníky,“ podotkol. Má dobrý metabolizmus, preto mu neprekáža, keď si na tanier naloží aj väčšiu porciu. Obmedzovať sa nemusel ani počas hráčskej kariéry. „Telo povie, kedy má dosť. Našťastie s týmto nemám problém a nemusím si nejakým spôsobom dávať pozor,“ doplnil.

Handzuš strávil v najprestížnejšej hokejovej súťaži na svete NHL dovedna 15 sezón. A Vianoce sa tam uctievajú takmer rovnako ako všade inde. V profilige býva 24. a 25. decembra zakaždým povinné voľno. Mužstvá vtedy nesmú dokonca ani trénovať. Hráči a tréneri uprostred nabitého zápasového kolotoča strávia dva dni v kruhu blízkych. Bolo to však spravidla málo. „Vždy to bolo také narýchlo. Ešte 23. decembra sme sa zväčša neskoro v noci vracali zo zápasu a na druhý sviatok vianočný sme už opäť hrali. Zakaždým to boli veľmi rýchle dva dni,“ priblížil Handzuš.

Vianočná exotika

Vianočnú exotiku nikdy nevyhľadával, no vďaka niektorým pôsobiskám ju v zámorí stihol okúsiť. Keď hrával v Los Angeles, Phoenixe alebo v San Jose, viackrát zažil netradičné Vianoce – v teple. „Počas Štedrého dňa bolo príjemne veľa slnka, v kraťasoch sme sa prechádzali pri mori, čiže z tohto pohľadu to bola exotika. Keď som však pôsobil v takých normálnejších zemepisných šírkach – v Chicagu, Philadelphii alebo St. Louis, boli aj pravá zima a sneh,“ doplnil pre Webnoviny.

Ani v zámorí na štedrovečernom stole nechýbalo slovenské menu. „Ešte keď som bol sám, prišla mamina a sestra a spolu sme si urobili také naše klasické Vianoce. A odkedy som s manželkou, tak sme rovnako pripravovali Vianoce na tradičný slovenský spôsob,“ skonštatoval súčasný asistent Craiga Ramsayho pri reprezentácii Slovenska a tiež predseda banskobystrického mládežníckeho klubu Barani.

Niekdajší skvelý stredný útočník priznal, že do vianočných príprav svojej polovičke príliš nezasahuje. Vysvetľuje, že to tak majú rozdelené. On spravidla trávi viac času s deťmi. „Samozrejme, ak príde nejaká požiadavka, tak ju splním. Napríklad ošúpem zemiaky. A čo si želám do nového roka? Predovšetkým zdravie pre rodinu aj všetkých ľudí,“ dodal na záver Handzuš.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA