Sociálne siete

Šport

Nebudem len tak mlčať, odkázal LeBron James kritizujúcemu futbalistovi Ibrahimovičovi

Futbalista kritizoval basketbalistu, ale aj iných športovcov aktívnych pri vyjadrovaní sa na rôzne pálčivé témy.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 2:56

325

LeBron LeBron James
LeBron James, foto: SITA/AP Photo/David Zalubowski

REKLAMA

SITA

LOS ANGELES – Hviezdny americký basketbalista LeBron James z klubu zámorskej NBA Los Angeles Lakers reagoval na kritiku skvelého futbalistu Zlatana Ibrahimoviča v súvislosti s jeho politickým aktivizmom prísľubom, že nikdy nebude mlčať. Basketbalový virtuóz poukázal aj na to, že švédsky futbalista s balkánskymi koreňmi zjavne nemal podobné pocity sociálnej nespravodlivosti, keď pred pár rokmi v rodnom Švédsku poukazoval na rasizmu v severskej krajine.

Ibrahimovič nedávno kritizoval LeBrona Jamesa aj ďalších športovcov aktívnych pri vyjadrovaní sa na rôzne pálčivé témy, označil to za omyl a doplnil: „Mali by robiť len to, čo vedia najlepšie, pretože to nevyzerá dobre.“ LeBron James však futbalistovi odkázal: „Nikdy nebudem mlčať o veciach či javoch, ktoré nie sú správne.“

Hlas, ktorý má silu

Na drobné rozmenil aj svoje aktivity.

ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovič, foto: SIT/AP Photo/Antonio Calanni

„Vo svojom okolí hovorím o rovnosti, sociálnej nespravodlivosti, rasizme a iných pálčivých témach, ktoré trápia našu komunitu. Viem, čo sa deje okolo mňa, pretože na mojej škole mám skupine viac ako 300 detí, ktoré si týmito vecami prechádzajú. Ja som ich hlasom. Budem vo svojich aktivitách pokračovať po celej krajine aj vo svete. Neexistuje šanca, aby som sa venoval len športu, pretože chápem, akú silu má môj hlas,“ poznamenal skúsený basketbalista.

LeBron James tiež poznamenal, že v roku 2018 zaznamenal komentáre Ibrahimoviča o pomeroch vo Švédsku. „Je to chlapík, ktorý vo Švédsku hovoril o rovnakých veciach, pretože jeho priezvisko nie je typicky švédske a cítil akýsi rasizmus, keď bol mimo ihriska. Viem o čom hovorím. Domámcu úlohu som si spravil veľmi dobre a skutočne nie som dobrý terč takýchto poznámok,“ myslí si LeBron James.

Ibrahimovič vtedy v rozhovore pre Canal Plus hovoril o akomsi „skrytom rasizme“, cítil sa odsúvaný na vedľajšiu koľaj médiami aj verejnosťou vo Švédsku. „Toto existuje, som si stopercentne istý. Je to preto, že sa nevolám Andersson alebo Svensson. Ak by som sa tak volal, verte mi, bránili by ma aj v prípade, ak by som vykradol banku,“ hovoril dávnejšie Zlatan, ktorý aktuálne pôsobí v talianskom AC Miláno.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA