Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Abramovič odovzdal Putinovi správu od Zelenského o podmienkach prímeria

Zverejnené:

410

Zdroj: Vijesti

REKLAMA

Globalnews

Podľa britského denníka The Times je ruský oligarcha Roman Abramovič sprostredkovateľom rokovaní medzi Bankovou a Kremľom, najmä odovzdal list, ktorý napísal ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informoval o tom britský portál The Times.

23. marca vzlietlo súkromné lietadlo oligarchu Hawkera 800XP z Atatürkovho medzinárodného letiska v Istanbule smerom na Soči. Neďaleko mesta Mineralnye Vody lietadlo vyplo radarový sledovač. Večer toho istého dňa sa lietadlo opäť objavilo na radare na moskovskom letisku Vnukovo, odkiaľ letelo späť do Istanbulu.

Abramovič sa v Moskve stretol s Putinom a odovzdal mu Zelenského správu. Zelenskyj v nej načrtol, že ukrajinská vláda je ochotná urobiť možné kompromisy, aby ukončila vojnu.

Putin údajne nahnevane odpovedal Abramovičovi: „Povedz mu, že ich zničím.“

Abramovič sa vo večerných hodinách v Istanbule údajne stretol s námestníkom ľudu Rustemom Umerovom, ktorého Kyjev poveril účasťou na tejto ceste rokovaní. Spolu s hovorcom tureckého prezidenta Ibrahima Kalina usporiadali podľa britských novín sériu stretnutí v päťhviezdičkových hoteloch v Istanbule.

Napriek Putinovmu hnevu zdroje z novinárov tvrdia, že obe strany sa pomaly približujú k dosiahnutiu nejakej dohody o prímerí.

RUSKO: Moskva vyhostila troch slovenských diplomatov

Kalin, považovaný za významného špecialistu na zahraničnú politiku, navrhol stranám ako kompromis, že okupovaný Krym a niektoré oblasti Doneckej a Luhanskej oblasti by mali byť prenajaté Rusku rovnakým spôsobom, ako Británia kontrolovala Hongkong v rokoch 1898 až 1997. Budúca územná príslušnosť Krymu a Donbasu sa podľa logiky tureckého predstaviteľa vyrieši po ukončení nájomnej zmluvy.

Putin zvažuje takýto návrh, ale jeho zúrivosť nad vojenskými zlyhaniami ruskej armády na Ukrajine a osobná nenávisť voči Zelenskému stoja v ceste ku dohode.

Po tomto rozhovore v Istanbule Abramovič a Umerov údajne odleteli do Varšavy súkromným lietadlom registrovaným v Turecku. Potom odišli do Kyjeva, kde sa stretli so Zelenským na Bankovej ulici.

Boli presvedčení, že Abramovič bol povzbudzovaný čisto obchodnými záujmami, aby zachránil svoje bohatstvo pred sankčným tlakom, najmä v Británii, a obnovil svoju povesť. Podľa autorov článku sa však zdá, že Abramovič chce pomôcť ukončiť vojnu a je zdesený rozsahom deštrukcie a počtom úmrtí vo vojne.

Jeho matka Irina sa narodila na Ukrajine a jeho dcéra Sophia otvorene odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Abramovič, Kalin ani Umerov neodpovedali na žiadosti The Times o komentár.

Haag vytvoril spoločný vyšetrovací tím, ktorý sa bude zaoberať zločinmi na Ukrajine

Autori článku vysvetľujú, že účasť Turecka na organizovaní týchto rokovaní a návrhy o štatúte Krymu a ORDLO okupovaného Ruskom prispievajú k rastu jeho diplomatickej váhy a obnoveniu obrazu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v očiach spojencov NATO po niekoľkých rokoch sporov a konfliktov.

Roman Abramovič získal svoj majetok v privatizácii hutníckych a ropných zariadení v Rusku v 90. rokoch spolu s ďalším podnikateľom Borisom Berezovským. Vďaka svojmu vplyvu a bohatstvu sa stal blízkou postavou vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina. Najmä podľa novinárov a historikov zohral Abramovič kľúčovú úlohu pri Putinovom zvolení za dediča Jeľcina.

Niekoľko dní po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára 2022, kvôli blízkosti oligarchu k ruským úradom, vláda Spojeného kráľovstva a Európska komisia uvalili prísne sankcie na Abramovičov majetok.

Jeho luxusné jachty môžu byť zhabané, ak sa ocitnú v teritoriálnych vodách, lietadlám je zakázané pohybovať sa vo vzdušnom priestore EÚ a Spojeného kráľovstva a kvôli sankciám musel oligarcha urýchlene predať Chelsea FC a nehnuteľnosti v Londýne.

Turecko pri svojom pobreží objavilo ďalšiu mínu, pochádza zrejme z Ukrajiny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA