Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Haag vytvoril spoločný vyšetrovací tím, ktorý sa bude zaoberať zločinmi na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 28. marca 2022 o 14:03

583

ilustračné foto, zdroj: icj-cij.org

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spolupracovať budú Poľsko, Litva a Ukrajina, informuje Eurojust.

Agentúra Európskej únie Eurojust pomohla Poľsku, Litve a Ukrajine vytvoriť spoločný vyšetrovací tím, ktorý sa bude zaoberať vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a inými zločinmi páchanými na Ukrajine.

Eurojust v pondelok informoval, že tieto tri krajiny v piatok podpísali dohodu o vytvorení tímu, pričom Eurojust im bude poskytovať právnu a technickú podporu.

„Hlavným cieľom tímu je napomáhať zhromažďovaniu dôkazov a rýchlej a bezpečnej výmene informácií medzi partnermi,“ vyhlásila agentúra. Vyšetrovací tím bude spolupracovať s úradom prokurátora Medzinárodného trestného súdu v Haagu, ktorý vyšetrovanie na Ukrajine začal.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poľskí prokurátori zozbierali údajne už viac ako 300 svedectiev od utečencov, ktorí pre vojnu opustili krajinu.

Spoločné vyšetrovacie tímy pomáhajú krajinám zhromažďovať dôkazy a poznatky z komplexných medzinárodných vyšetrovaní. Holandsko spolu s ďalšími krajinami napríklad založilo takýto tím na prešetrenie zostrelenia lietadla malajzijských aerolínií MH17 nad východnou Ukrajinou v lete 2014.

Biden povedal sobotňajšom rozhovore povedal, že netúži po zmene režimu v Rusku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA