Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Americký LNG nemôže nahradiť ruský zemný plyn o ktorý Európa prišla

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2022 o 15:01

291

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Podľa agentúry BloombergNEF sa Európa nemôže spoliehať iba na dovoz amerického skvapalneného zemného plynu, aby vyrovnala dodávky plynu z plynovodov, o ktoré príde z Ruska, až začne po skončení tohtoročnej zimy obnovovať svoje zásoby.

  • Európa sa spolieha na dovoz amerického LNG, aby nahradila stratu ruského plynu, pričom v septembri smerovalo do Európy takmer 70 % amerického vývozu LNG.
  • Z dlhodobého hľadiska bude musieť Európa nájsť iné zdroje zemného plynu, pretože jej zásoby sa počas nadchádzajúcej zimy pravdepodobne vyčerpajú.
  • V konečnom dôsledku bude musieť Európa do budúcnosti znížiť dopyt po zemnom plyne, pretože dostupných dodávok už je veľmi málo.

Americký LNG bol tento rok zatiaľ kľúčový pre uspokojenie dopytu v Európe, ktorý sa preťahuje o dodávky plynu a je ochotný za spotové dodávky zaplatiť viac, než väčšina ázijských krajín.

Spojené štáty dodávajú do Európy rekordné objemy LNG, aby pomohli spojencom EÚ, a podľa údajov spoločnosti Refinitiv Eikon, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, smerovalo v septembri do Európy takmer 70 % všetkého amerického vývozu LNG.

K výraznému poklesu dodávok ruského plynu v tomto roku však došlo až v júni, čo znamená, že Európa sa mohla zásobiť ruským plynom ešte na začiatku tohto roka.

Pred zimou 2023/2024 však bude medzera v dodávkach plynu v Európe bez ruského plynu oveľa väčšia. Európa nebude dovážať veľa ruského plynu – alebo vôbec žiadny, ak Rusko preruší dodávky cez jediné spojenie, ktoré zostalo v prevádzke cez Ukrajinu a cez TurkStream – v porovnaní s relatívne stabilným dovozom z Ruska v prvej polovici tohto roka, než Moskva začala v júni postupne znižovať objemy cez Nord Stream, až do uzavretia plynovodu na začiatku septembra.

Inflácia v eurozóne bola v októbri opäť rekordná, vzrástla na 10,7 percenta

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA