Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Argentínsky Senát schválil zákon legalizujúci interrupcie

Argentínsky Senát v stredu po maratónskom 12-hodinovom rokovaní schválil návrh zákona legalizujúci interrupcie.

Zverejnené:

Upravené: 30. decembra 2020 o 3:00

212

large APTOPIX Argentina Abortion  dbffbdcbccfdb aad
ZDROJ: Na snímke argentínski aktivisti /SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko

REKLAMA

30. december 2020 03:00 SITA, redakcia

BUENOS AIRES – Argentínsky Senát v stredu po maratónskom 12-hodinovom rokovaní schválil návrh zákona legalizujúci interrupcie. Zákon prešiel v pomere hlasov 38 za, 29 proti a jeden zákonodarca sa zdržal.

Znamená to, že ženy v krajine budú môcť legálne podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva do 14. týždňa a v prípade znásilnenia alebo ohrozenia života matky bude možné tehotenstvo ukončiť aj po tomto období.

Súčasťou zákona bude aj právo na takzvanú výhradu svedomia, na základe ktorej budú môcť zdravotníci odmietnuť vykonanie interrupcie. Vzťahovať sa bude aj na súkromné zdravotnícke zariadenia, kde budú proti zákroku všetci lekári. Budú však mať povinnosť odporučiť žene iné zariadenie a výhradu svedomia si nebudú môcť uplatniť v prípade, že bude ohrozené zdravie alebo život ženy.

Legislatíva, ktorá reaguje na dlhodobé požiadavky aktivistov za ženské práva, už úspešne prešla hlasovaním v dolnej komore argentínskeho parlamentu a má aj podporu prezidenta Alberta Fernándeza.

„Bezpečné, legálne a bezplatné interrupcie sú teraz zákonom,“ oznámil prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter prezident, pričom poznamenal, že to bol jeho predvolebný sľub. „Dnes sme lepšou spoločnosťou, ktorá rozširuje ženské práva a garantuje verejné zdravie,“ dodal.

Na základe doterajších zákonov hrozilo ženám, ktoré podstúpili umelé prerušenie tehotenstva, a ľuďom, ktorí im pri zákroku pomáhali, stíhanie. Výnimky mali len prípady tehotenstva v dôsledku znásilnenia alebo keď predstavovalo riziko pre zdravie matky. Podľa aktivistov však na mnohých miestach úrady nerešpektovali ani tieto výnimky.

Latinská Amerika má niektoré z najprísnejších interrupčných zákonov na svete. Hlavné mesto Mexika, Kuba a Uruguaj patria k málo miestam v regióne, kde ženy môžu absolvovať umelé prerušenie tehotenstva do 12. týždňa bez ohľadu na okolnosti.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA