Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Až mínus 45 stupňov, Američanov čakajú najmrazivejšie Vianoce za desiatky rokov

Zverejnené:

Upravené: 23. decembra 2022 o 11:53

409

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spojené štáty sa už od štvrtka pripravujú na veľkú zimnú búrku, ktorá do častí krajiny podľa meteorológov prinesie najmrazivejšie počasie za zhruba štyridsať rokov. Teploty môžu klesnúť až k mínus 45 stupňom Celzia. Viac ako tridsať amerických štátov preto vydalo výstrahu pred silnými mrazmi a v piatok očakáva príchod tzv. bombového cyklónu.

Výstrahy kvôli zimnému počasiu boli vydané v 37 z 50 amerických štátov a vzťahujú sa na približne 177 miliónov ľudí, teda viac ako polovicu populácie, informoval spravodajský web televízie CNN .

V častiach USA podľa predpovedí možno očakávať najmrazivejšie počasie „za poslednú generáciu“. Približne 80 percent krajiny bude zápasiť s teplotami pod bodom mrazu, vrátane miest tak ďaleko na juhu, ako je napríklad Texas. Aj na Floride sa očakávajú najchladnejšie Vianoce za 30 rokov, na severozápade krajiny dokonca za posledných 40 rokov.

V niektorých častiach USA podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) môže koncom týždňa pocitová teplota klesnúť až na mínus 45 stupňov Celzia. NWS vo výstrahe uviedla, že také mrazy môžu „pri nedodržaní opatrení spôsobiť omrzliny za menej ako päť minút a pri dlhšom vystavení takému chladu môže dôjsť k hypotermii a smrti“.

Náhle ochladenie začalo pri severozápadnom pacifickom pobreží. Búrka sa teraz presúva ďalej na východ a v piatok by sa mohla premeniť na „bombový cyklón“.

Ten vznikne vo chvíli, keď prudko poklesne tlak v rozmedzí 24 hodín a môže priniesť fujavice, silné búrky či výdatné zrážky. Bombové cyklóny sa najčastejšie vyskytujú na východnom pobreží USA a Kanady, kde kvôli teplému Golfskému prúdu a chladnej súši vznikajú optimálne podmienky.

„Toto nie je ako snehový deň, keď ste boli malí. Toto je vážna vec,“ vyjadril svoje obavy z nadchádzajúceho bombového cyklónu americký prezident Joe Biden. Podľa denníka The Guardian k nemu dôjde najmä v oblasti Veľkých jazier. Skupina týchto vodných plôch v Severnej Amerike zasahuje do ôsmich štátov USA (Illinois, Indiana, Michigan, Minnesota, New York, Ohio, Pennsylvania a Wisconsin).

Lietadlá nelietajú, na cestách panuje chaos

Už k stredajšiemu večeru bolo podľa informácií CNN kvôli nepriaznivému počasiu zrušených najmenej tisíc letov. Z toho najviac z letísk v Chicagu a Denveri.

Vianoce a mrazy cez víkend môžu tiež spôsobiť chaos na cestách. Podľa predpovedí bude Denver čeliť najväčším mrazom dnes ráno, keď teploty klesnú k až mínus 27 stupňom Celzia. Chicago sa medzitým pripravuje snehovú fujavicu sprevádzanú poryvmi vetra s rýchlosťou až 50 kilometrov za hodinu.

„Mali sme skvelý týždeň okolo Dňa vďakyvzdania s minimálnym narušením (dopravy),“ povedal v stredu televízii MSNBC minister dopravy Pete Buttigieg „Na Vianoce tomu tak bohužiaľ nebude,“ dodal.

Kailiová zostane naďalej vo väzbe, rozhodol súd. Europoslankyňa vinu popiera

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA