Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Biden pripomenul útoky z 11. septembra. Sľúbil, že krajinu bude brániť pred terorizmom

Zverejnené:

Upravené: 12. septembra 2022 o 11:35

250

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký prezident Joe Biden v nedeľu pri pripomienke útokov na USA z 11. septembra 2001 prisľúbil, že bude po minuloročnom stiahnutí amerických vojsk z Afganistanu pokračovať v obrane Spojených štátov pred terorizmom.

Ráno 11. septembra 2001 uniesli atentátnici z teroristickej skupiny Al-Káida štyri lietadlá, dva stroje narazili do dvoch mrakodrapov Svetového obchodného centra v New Yorku, tretie do budovy Pentagonu v Arlingtone pri Washingtone, štvrté lietadlo sa zrútilo do poľa pri obci Shank súboji cestujúcich s teroristami. Pri atentátoch prišlo o život takmer 3 000 ľudí a USA po nich začali boj proti teroristom v Afganistane, odkiaľ svojich vojakov stiahli po dvoch desaťročiach vlani.

„Naše odhodlanie zabrániť ďalšiemu útoku na Spojené štáty nemá koniec,“ povedal Biden na spomienkovom ceremoniáli, ktorý sa odohral pri Pentagone za dažďa, pričom poukázal na minuloročné stiahnutie amerických vojsk z Afganistanu. Spomienkové akcie na uctenie obetí sa konali aj v New Yorku a na ďalších miestach.

Strojca teroristických útokov, vodca al-Kájdy Usámu bin Ládina, v máji 2011 zabilo americké špeciálne komando v jeho dome v pakistanskom Abbottábáde. Jeho nástupca Ajmána Zavahrího, ktorý útoky pomohol koordinovať, USA zabili tento rok koncom júla v Afganistane pomocou bezpilotného lietadla.

Biden v nedeľnom prejave pri Pentagone zdôraznil, že Spojené štáty na útoky „nikdy nezabudnú a nikdy sa nevzdajú“„Budeme pokračovať v monitorovaní a narušovaní týchto teroristických aktivít, nech už ich odhalíme kdekoľvek,“ povedal a zároveň pripomenul jednotu Američanov po útokoch.

Prvá dáma Jill Bidenová v nedeľu ráno prehovorila na ceremoniáli v Pensylvánii, zatiaľ čo viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom sa zúčastnila piety v New Yorku.

Rakva s Alžbetou II. dorazila do Edinburghu. Kráľovnej po ceste vzdali hold desaťtisíce ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA