Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bieloruská armáda s Rusmi začali vojenské cvičenia pri hraniciach s Poľskom, Litvou a Ukrajinou

Zverejnené:

Upravené: 10. februára 2022 o 12:57

891

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Bieloruská armáda vo štvrtok ráno začala spoločné vojenské cvičenie s vojakmi z Ruska. Vojská oboch krajín nacvičujú obranu pred napadnutím zvonku. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra Ria Novosti.

Do akcie môže byť zapojených až 30 tisíc ruských vojakov, konkrétne počty ale nie sú oficiálne.

Podľa Severoatlantickej aliancie ide o najmasívnejšie rozmiestnenie ruských síl v Bielorusku od konca Studenej vojny, píše BBC. Desaťdňové cvičenie ďalej zvyšuje napätie medzi Ruskom a Západom, ktorý sa obáva možnej ruskej invázie na Ukrajinu.

Európska komisia ide riešiť krízu ohľadom mikročipov, uvoľní miliardy eur

„Dňa 10. februára začala na kombinovaných vojenských cvičiskách ozbrojených síl Bieloruskej republiky druhá etapa preverovania síl reakcie zväzového štátu v rámci spoločného cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022,“ cituje ruská agentúra vyhlásenie ministerstva.

Manévre sa konajú v blízkosti západnej hranice Bieloruska s Poľskom a Litvou – členskými štátmi NATO – a tiež pri južných hraniciach s Ukrajinou. V rámci prvej etapy cvičenia, ktorá už skončila, vojaci trénovali ochranu dôležitých štátnych a vojenských objektov alebo obranu vzdušných hraníc.

Do cvičenia sú podľa agentúr zapojené aj štyri vojenské letiská v Bielorusku. Druhá etapa cvičenia potrvá do 20. februára.

Podľa Spojených štátov cvičenie vyvolá len ďalšie napätie pri rokovaniach o kríze na Ukrajine, uviedla vo štvrtok večer hovorkyňa bieleho domu Len Psakiová. Západné krajiny už niekoľko týždňov varujú, že Rusko má pozdĺž svojej hranice s Ukrajinou desaťtisíce vojakov a upozorňujú na možnú ruskú inváziu susednej krajiny, Moskva podobné obvinenia odmieta.

Meta Platforms hrozí, že stiahne Facebook a Instagram z Európy pre spor o zdieľanie údajov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA