Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Britský premiér Sunak sa zíde s von der Leyenovou, prerokujú dohodu o severoírskom protokole

Zverejnené:

Upravené: 27. februára 2023 o 11:06

193

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Britský premiér Rishi Sunak sa v pondelok popoludní zíde so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a budú spolu prejednávať dohodu o severoírskom protokole. 

Pokiaľ sa dohovoria na posledných detailoch úpravy, mali by v pondelok spoločne vystúpiť aj na tlačovej konferencii. Protokol upravuje colné a obchodné pravidlá v Severnom Írsku.

Úrad britského premiéra podľa agentúry Reuters v nedeľu neskoro večer potvrdil, že sa spolu stretnú „v čase neskorého obeda“. Sunak má tiež urobiť vyhlásenie k parlamentu a tiež zvolať rokovania kabinetu.

Podľa agentúry AP sa očakáva, že Sunak a von der Leyenová na pondelkovom osobnom stretnutí dospejú k dohode o riešení sporu o postbrexitových pravidlách obchodu.

V nedeľu britské médiá uviedli, že Británia najskôr už čoskoro oznámi, že sa jej podarilo dohodnúť sa s EÚ na zmene pravidiel obchodu v Severnom Írsku, ktorá obsahuje dohodu o brexite. Britský vicepremiér Dominic Raab povedal, že dohoda je otázkou dní, nie týždňov. Teraz mnohé nasvedčuje tomu, že oznámená bude už v pondelok.

Londýn a EÚ v nedeľnom spoločnom vyhlásení potvrdili, že predsedníčka Európskej komisie sa v pondelok vydá do Británie, aby lídri mohlo pracovať na „spoločných praktických riešeniach mnohých zložitých výziev okolo protokolu o Írsku a Severnom Írsku“.

Pondelkový program, ktorý oznámil Sunakov úrad, podľa AP ukazuje, že dohoda je prakticky hotová. Po „konečných rozhovoroch“ medzi Sunakom a von der Leyenovou bude zasadať britský kabinet a v prípade dohody potom bude nasledovať spoločná tlačová konferencia ministerského predsedu a šéfky EK a vyhlásenie Sunaka v Dolnej snemovni.

Premiér chce zabezpečiť, aby dohoda vyriešila praktické problémy a voľné obchodné toky vo vnútri Spojeného kráľovstva, aby zabezpečila miesto Severného Írska v Spojenom kráľovstve a „aby navrátila suverenitu ľudu Severného Írska“, stojí vo vyhlásení úradu britského premiéra.

Takzvaný severoírsky protokol dojednal v roku 2020 vtedajší premiér Boris Johnson ako súčasť dohody o vystúpení Británie z EÚ. Táto dohoda upravuje colné a obchodné pravidlá v Severnom Írsku tak, aby bolo možné zachovať otvorenú hranicu medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá je súčasťou EÚ. Na jeho základe musí Severné Írsko dodržiavať aj po brexite niektoré pravidlá jednotného trhu Únie a pri preprave tovaru z Walesu, Anglicka a Škótska do Severného Írska sa musia vykonávať colné kontroly. Toto usporiadanie ale dlhodobo odmietajú severoírski unionisti, ktorí kvôli tomu v posledných mesiacoch bojkotujú vznik regionálnej vlády.

V NATO sa rodí plán bezpečnostnej dohody pre Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA