Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Musk je podľa Bloombergu opäť najbohatším mužom sveta

Zverejnené:

Upravené: 28. februára 2023 o 12:25

498

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Šéf americkej automobilky Tesla Elon Musk sa podľa rebríčka miliardárov agentúry Bloomberg znova stal najbohatším človekom na svete. 

Pomohol mu k tomu tohtoročný rast akcií Tesly. V decembri Muska na čele rebríčka vystriedal francúzsky podnikateľ Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH, ktorá sa venuje predaju luxusného tovaru. Arnault je teraz podľa tohto rebríčka na druhom mieste, v inom rebríčku je stále prvý.

Akcie Tesly v piatok stúpli o 5,5 percenta, čo zvýšilo hodnotu Muskovho majetku na 187,1 miliardy USD, vyplýva z rebríčka miliardárov zostavovaného agentúrou Bloomberg. Arnaultov majetok je 185,3 miliardy dolárov.

Podľa časopisu Forbes, ktorý poradie najbohatších ľudí stanovuje na základe odlišnej metodiky, Musk naďalej zostáva druhým najbohatším človekom sveta. Forbes Muskovo imanie odhaduje takmer na 200 miliárd dolárov, zatiaľ čo Arnaultov majetok činí viac ako 200 miliárd dolárov.

Akcie Tesly tento rok po minuloročnom poklese vzrástli o sto percent

Na začiatku tohto roka Muskov majetok predstavoval 137 miliárd dolárov. Musk sa vlani stal prvým človekom na svete, ktorému klesla hodnota majetku o 200 miliárd dolárov, čo vyvolalo špekulácie, že by mohol mať problém so znovuzískaním titulu najbohatšieho človeka planéty.

Akcie Tesly však zo svojho dlhodobého minima, na ktoré sa prepadli 6. januára, posilnili už o sto percent. Investori opäť vsádzajú na rizikovejšie rastové akcie v súvislosti so známkami toho, že ekonomika je silná a že úrokové sadzby v USA porastú pomalšie. Tesla tiež ťaží z väčšieho dopytu po svojich elektromobiloch, pretože znížila ceny niekoľkých modelov.

Musk vlani od augusta do decembra venoval 11,6 milióna akcií Tesly na charitu. Hodnota tohto podielu podľa ceny akcií v čase, keď boli venované, činila 1,9 miliardy dolárov.

Akcionári Tesly sa obávali, že Musk venuje prílišnú pozornosť firme Twitter, ktorú kúpil v októbri minulého roka. Tesla pritom čelia zvýšenej konkurencii v celom odvetví. Musk v decembri uviedol, že odstúpi z funkcie šéfa Twitteru, akonáhle nájde niekoho „dostatočne bláznivého“, kto by sa tejto práce ujal. Nedávno vyhlásil, že bude potrebné do konca roka stabilizovať financie Twitteru, než firmu odovzdá novému generálnemu riaditeľovi.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA