Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Bulharsko vysvetlilo, prečo sa nepripojí k plánu EÚ na nákup munície pre Ukrajinu

Zverejnené:

Upravené: 29. marca 2023 o 11:51

317

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Bulharské orgány potvrdili, že sa nezúčastnia na pláne Európskej únie pre spoločné nákupy a dodávky munície na Ukrajinu.

Píše to európska tlač.

Bulharský minister obrany Dimitar Stojanov povedal, že Sofia sa nezúčastní na pláne spoločného obstarávania, na ktorom sa dohodli viaceré členské štáty EÚ s cieľom dodať Ukrajine muníciu kalibru 155 milimetrov, pretože bulharská armáda takéto granáty nemá a nepoužíva ich.

„Tento milión munície musí pochádzať z nejakých zásob. Takúto muníciu v bulharskej armáde nemáme, takže nie je možné, že budú poskytnuté Ukrajine z jednoduchého dôvodu, že takýto kaliber nemáme,“ povedal Stojanov.

Médiá už skôr informovali, že Bulharsko prostredníctvom sprostredkovateľov pravdepodobne predá Ukrajine veľké množstvo munície, čo by mohlo výrazne ovplyvniť priebeh vojny.

Ministerstvo obrany Bulharska oznámilo, že prevedú starú muníciu v hodnote takmer 175 miliónov eur do štátneho vojenského závodu VMZ a na oplátku dostanú novú muníciu.

Účelom tohto rozhodnutia je zabezpečiť, aby sa obrovské množstvo starej munície zo skladov bulharskej armády dostalo na Ukrajinu.

Euractiv predtým vo svojom vyšetrovaní zistil, že dodávky zbraní na Ukrajinu za miliardy eur z Bulharska sa nezastavili, napriek oficiálnym vyhláseniam úradov v Sofii.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA