Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Bývalý britský premiér Johnson odstúpil z parlamentu pre škandál s COVID párty

Zverejnené:

Upravené: 10. júna 2023 o 14:51

245

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bývalý britský premiér Boris Johnson v piatok oznámil svoju rezignáciu na post člena Dolnej snemovne uprostred škandálu súvisiaceho s večierkami na Downing Street počas covidových obmedzení.

V doslovnom vyhlásení Johnson kritizoval vyšetrovanie výboru pre privilégiá Dolnej snemovne v prípade, známom ako Partygate, argumentujúc, že sa snažil použiť na to, aby ma „dostal z parlamentu“.

„Oni (výbor – pozn. red.) Cieľom od začiatku bolo obviniť ma bez ohľadu na fakty,“ povedal Johnson a vyšetrovanie proti sebe nazval „honom na čarodejnice“.

Rozhodnutie odstúpiť z funkcie poslanca urobil bývalý britský premiér v ten istý deň, keď dostal správu Výboru pre privilégiá, ktorý mal zistiť, či Johnson úmyselne zavádzal poslancov tým, že svedčil o večierkoch na Downing Street.

Samotný politik pripustil, že klame, ale poprel, že to urobil úmyselne, aby sa vyhol trestu.

Johnsonova rezignácia znamená, že v jeho volebných obvodoch Uxbridge a South Ryslip sú vyhlásené predčasné voľby. Z jeho vyhlásenia vyplýva, že sa na nich zúčastní.

Pripomeňme, že koncom roka 2021 sa v tlači objavilo množstvo publikácií, ktoré tvrdili o večierkoch na Downing Street, ktoré sa konali za prísneho lockdownu. Johnson spočiatku porušovanie popieral, ale potom bol nútený priznať, že sa mýlil.

Výbor pre privilégiá Dolnej snemovne má právomoc pozastaviť mandát a dokonca vyhlásiť opakované voľby vo volebnom obvode poslanca, ktorého uzná vinným.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA