Sociálne siete

ZAHRANIČIE

POĽSKO: Stovky ľudí protestovali proti takmer úplnému zákazu interrupcií, zakročila polícia

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 0:09

436

ffcdc

REKLAMA

23. október 2020 13:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 23. októbra (SITA) – Štvrtkové rozhodnutie ústavného súdu v Poľsku, ktoré takmer úplne zakazuje potraty, viedlo k večerným protestom vo viacerých mestách. Vo Varšave proti demonštrantom zakročila aj polícia. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Stovky demonštrantov vo Varšave, kde sa v súčasnosti pre koronavírus môže na verejnosti stretnúť maximálne 10 ľudí, pochodovali od budovy súdu k domu vicepremiéra a šéfa vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského. Niektorí držali sviečky, ďalší zase transparenty s nápisom „týranie“. Keď demonštranti začali hádzať kamene a pokúsili sa preraziť policajný kordón pred domom, polícia na nich použila slzný sprej aj fyzickú silu. Hovorca polície uviedol, že zadržali 15 osôb. Demonštranti sa rozišli v piatok skoro ráno, organizátori však vyzvali na ďalšie protesty počas dňa.

Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že interrupcie v prípade deformácie plodu sú protiústavné. Umelé prerušenie tehotenstva je teda povolené len v prípade počatia pri znásilnení, inceste alebo ak je ohrozený život matky. Zákon z roku 1993, ktorý povoľoval interrupcie v prípadoch ťažkého postihnutia plodu, vlani napadli na súde poslanci z PiS. Práve táto konzervatívna strana nominovala väčšinu sudcov najvyššieho súdu.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová uviedla, že rozhodnutie poľského ústavného súdu značí „smutný deň pre práva žien“. „Odstránenie základu pre takmer všetky legálne potraty v Poľsku sa rovná zákazu a porušuje ľudské práva,“ napísala komisárka na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Poľská legislatíva o potratoch patrí medzi najprísnejšie v Európe a podľa odhadov sa ju zhruba 100-tisíc žien ročne snaží obísť tak, že umelé prerušenie tehotenstva absolvuje v zahraničí. Prieskumy verejnej mienky pritom naznačujú, že väčšina obyvateľov v Poľsku nesúhlasí so sprísňovaním potratov.

https://www.bbc.com/news/world-europe-54657021

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA