Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Europoslanci schválili rezolúciu, v ktorej označujú Rusko za štát podporujúci terorizmus

Zverejnené:

Upravené: 24. novembra 2022 o 11:34

254

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Europoslanci dnes schválili rezolúciu, v ktorej označujú Rusko za štát podporujúci terorizmus kvôli zámerným útokom ruskej armády na civilné ciele na Ukrajine. Vyzvali tiež únijné orgány, aby zaradili na zoznam teroristických organizácií niektoré jednotky bojujúce na ruskej strane na Ukrajiny, napríklad súkromnú žoldniersku Wagnerovu skupinu.

Parlament by tiež chcel vytvoriť systém vojnových reparácií hradený z prostriedkov zhabaných ruskému štátu. Za rezolúciu sa vyslovilo takmer 500 poslancov, europarlament má 705 kresiel. Rozhodnutie Európskeho parlamentu uvítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V rezolúcii Európsky parlament označuje Rusko „za štát podporujúci terorizmus a za štát, ktorý používa teroristické prostriedky“. Súčasne vyzýva únijné štáty, aby prijali podobnú deklaráciu a aby obmedzili diplomatické vzťahy s Ruskom na „nevyhnutné minimum“.

Europoslanci vyzývajú k ďalšiemu posilneniu protiruských sankcií a zaradeniu Wagnerovej skupiny alebo čečenského 141. motorizovaného pluku, takzvaných kadyrovcov, na únijný zoznam teroristických organizácií. Podľa EP by tiež členské štáty mali zakázať oficiálne či krajanské organizácie, ktoré fungujú s podporou ruského štátu. Európsky parlament tiež vyzval na silnejšiu podporu Ukrajine a ruských obyvateľov na protesty proti vojnovým zločinom páchaným v susednej krajine.

Japonsko pomôže Ukrajine s generátormi a solárnymi lampami

Ukrajinský prezident Zelenskyj dnešné uznesenie europoslancov uvítal. „Rusko musí byť na všetkých úrovniach izolované a pohnané na zodpovednosť, aby skončila jeho dlhodobá politika terorizmu na Ukrajine a po celom svete,“ napísal na twitteri.

„Je to dôležitá politická deklarácia, ktorú vyjadrujeme, že stojíme na strane Ukrajiny,“ uviedla česká europoslankyňa Markéta Gregorová, podľa ktorej ide predovšetkým o symbolický čin, ktorý v praxi „nič nezmení“.

Kremeľ tvrdí, že nie je proti Zelenskému ako prezidentovi

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA