Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európska komisia ponúkla Číne vakcíny proti covidu-19

Zverejnené:

Upravené: 3. januára 2023 o 10:55

676

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Európska komisia v minulých dňoch ponúkla Číne vakcíny proti Covid-19. Darovanie vakcín by mohlo byť súčasťou súboru opatrení, ktoré Európska únia pripravuje v reakcii na epidemiologickú situáciu v Číne, píše dnes denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje. Čína už skôr uviedla, že zaočkovanosť jej populácie je dostatočne vysoká.

Podľa denníka Financial Times ponuku urobila pred pár dňami eurokomisárka Stella Kyriakides pri stretnutí s čínskymi predstaviteľmi. Štáty Únie majú aktuálne prebytok vakcín, a preto chcú revidovať zmluvy s výrobcami. Peking zatiaľ na ponuku eurokomisárky nereagoval.

Darovanie vakcín, ktoré členské krajiny v súčasnosti nepotrebujú, je súčasťou pripravenej reakcie EÚ na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v Číne. O únijných opatreniach sa má rokovať tento týždeň v Bruseli. Niektoré krajiny ako Taliansko, Francúzsko a Španielsko už zaviedli povinné testovanie pre cestovateľov z Číny. Iné štáty takéto opatrenie nechystajú.

Po uvoľnení väčšiny pandemických opatrení v decembri čelí Čína podľa západnej tlače silnej vlne koronavírusovej infekcie. Peking ale tvrdí, že tieto správy sú prehnané. Čínske úrady tiež denne hlásia jednotky mŕtvych nakazených, zatiaľ čo západné organizácie odhadujú, že na covid-19 v krajine každý deň umiera niekoľko tisíc ľudí.

Čínska ambasáda pri EÚ v nedeľu uviedla, že zaočkovanosť čínskej populácie je dostatočne vysoká. To však spochybňujú zdravotní experti, ktorí poukazujú na nízku zaočkovanosť niektorých skupín, ako sú seniori nad 80 rokov. Podľa experta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mika Ryana nie je ochrana vakcinácií v čínskej populácii dostatočná a vyzval na väčšie očkovanie proti Covid-19 v krajine.

Čína v rámci pandémie covid-19 spolieha predovšetkým na vakcíny a prípravky, ktoré sama vyrába. Podľa Financial Times sú čínske vakcíny menej účinné ako západné vakcíny využívajúce technológiu mRNA.

Tisíce ľudí sa vo Vatikáne prichádzajú rozlúčiť so zosnulým emeritným pápežom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA