Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Po príchode 100 tisíc migrantov v roku 2022 sa Taliansko chystá zakročiť

Zverejnené:

Upravené: 3. januára 2023 o 11:03

383

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vláda Meloniovej bude čoskoro nútiť lode mimovládnych organizácií plávajúce pod vlajkami krajín, ako je Francúzsko, Nemecko a Nórsko, aby prijímali migrantov, ktorých vyzdvihnú v Stredozemnom mori. 

Hranica 100 000 nelegálnych migrantov, ktorí tento rok priplávali po mori do Talianska, bola prekročená 21. decembra a toto číslo je nielen symbolickým míľnikom, ale slúži aj ako výzva na akciu pre taliansku konzervatívnu vládu.

Číslo 100 000 možno porovnať so 64 055 osobami k rovnakému dátumu pred rokom a 33 867 osobami, ktoré priplávali po mori v roku 2020. Tohtoročné číslo je najvyššie od roku 2017, kedy sa ľavicová vláda Mattea Renziho konečne rozhodla potlačiť biznis nevlád nelegálnych prisťahovalcov do Európy prostredníctvom pasívnej a niekedy aj aktívnej spolupráce s pašerákmi ľudí, a zaviedla prísnejšie pravidlá pre to, ako môžu lode mimovládnych organizácií operovať v Stredozemnom mori.

Vláda Meloniovej sa chystá konať

Od budúceho roka však vláda Giorgia Meloniho zavedie prísnejšie pravidlá pre lode mimovládnych organizácií operujúcich v Stredozemnom mori, aby im zabránila koordinovať svoju činnosť s pašerákmi ľudí a vyhľadávať potenciálnych imigrantov v blízkosti líbyjského pobrežia.

Talianska rada ministrov mala 28. decembra schváliť návrh bezpečnostného dekrétu, ktorý bude obsahovať nový kódex správania týchto mimovládnych organizácií a urýchli vybavovanie žiadostí o azyl.

Jednou z veľkých zmien, ktoré nová pravicová vláda v Ríme plánuje zaviesť, je to, že migranti, ktorí budú vzatí na palubu lode mimovládnej organizácie pri údajnej pátracej a záchrannej operácii, budú musieť vyhlásiť, či chcú po príchode do Európy podať žiadosť o azyl. V takom prípade bude krajina, pod vlajkou ktorej sa daná loď plaví, povinná žiadateľa o azyl prijať a ich žiadosť vybaviť.

Nová zmena politiky môže prinútiť vlády v Nemecku, Francúzsku a ďalších krajinách, aby si rozmysleli, či budú financovať lode s migrantmi operujúcimi v Stredozemnom mori, ak budú nútené týchto migrantov prijímať.

Druhou významnou zmenou je, že po pátracej a záchrannej operácii bude musieť loď mimovládnej organizácie okamžite požiadať o bezpečný prístav na vylodenie zachránených migrantov a bude musieť plávať smerom k určenému prístavu bez toho, aby čakala niekoľko dní na ďalšie možnosti „záchrany“ migrantov.

To má ukončiť prax systematického vyhľadávania potenciálnych nelegálnych prisťahovalcov, niekedy v koordinácii s pašerákmi ľudí, namiesto vykonávania skutočných pátracích a záchranných operácií.

Mimovládnym organizáciám, ktoré budú nové pravidlá porušovať, budú hroziť správne sankcie a v prípade opakovaného porušenia môžu talianske orgány prípadne zabaviť ich lode.

Druhá časť nového „bezpečnostného dekrétu“, ktorý bude musieť neskôr schváliť taliansky parlament, aby sa stal zákonom a zostal v platnosti, zaistí rýchle vybavovanie žiadostí o azyl a účinnejšie repatriačné postupy pre tých, ktorých žiadosti budú zamietnuté.

Tisíce ľudí sa vo Vatikáne prichádzajú rozlúčiť so zosnulým emeritným pápežom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA