Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európska únia na dnešnom summite zváži udelenie štatútu kandidáta na členstvo Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 23. júna 2022 o 9:21

342

Zdroj: pemptousia.com

REKLAMA

Globalnews

Vo štvrtok sa v Bruseli začne dvojdňový summit lídrov EÚ, na ktorom sa očakáva, že hlavy štátov a predsedovia vlád Európskej únie poskytnú Ukrajine štatút kandidáta na členstvo. Hlavnou témou diskusie budú žiadosti o členstvo Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska.

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ 28. februára 2022, piaty deň ruskej invázie.

Európska komisia 17. júna uverejnila svoje stanovisko, v ktorom odporučila uznať európsku perspektívu Ukrajiny a udeliť nášmu štátu štatút kandidáta na pristúpenie k spoločenstvu.

Summit sa oficiálne začne vo štvrtok o 15:00 (16:00 kyjevského času). Lídri začnú diskusiou o najnovšom vývoji súvisiacom s ruskou vojnou proti Ukrajine vrátane jej vplyvu na globálnu krízu potravinovej bezpečnosti, ako aj diskusiou o pokračujúcej podpore Ukrajiny. Ďalej pristúpia k diskusii o žiadostiach o členstvo v týchto troch štátoch.

Čína masívne investuje do výroby čipov. Môže za to napätie medzi Pekingom a Washingtonom

V návrhu záverov stretnutia sa uvádza, že „Európska rada sa rozhodla udeliť štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavskej republike“.

EÚ poznamenáva, že oficiálne rokovania s kandidátmi sa začnú po splnení podmienok uvedených v záveroch Európskej komisie o žiadostiach o členstvo.

Podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľga Stefanyšynaová uviedla, že Ukrajina očakáva, že do konca roka bude implementovať odporúčania Európskej komisie týkajúce sa udelenia štatútu kandidáta na členstvo v EÚ.

Stefanyshyna predtým poznamenal, že ukrajinská vláda do konca týždňa vytvorí víziu reforiem potrebných na splnenie požiadaviek Európskej komisie pre Kyjev na udržanie štatútu kandidáta na členstvo v EÚ – vrátane vymenovania šéfa Špecializovanej protikorupčnej prokuratúry.

Taliansky minister zahraničných vecí opustil svoju politickú stranu, ktorá nechcela podporiť Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA