Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Krajiny NATO sú pripravené poskytnúť Ukrajine zbrane, kým to bude potrebné, tvrdí Stoltenberg

Zverejnené:

Upravené: 23. júna 2022 o 10:51

288

Zdroj: nexusedizioni.com

REKLAMA

Globalnews

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg trvá na tom, že spojenci v Aliancii sú schopní naďalej dodávať Ukrajine zbrane v maximálnej možnej miere.

Podľa Stoltenberga majú spojenci NATO „politickú a morálnu povinnosť“ neprestať dodávať zbrane.

„Pokiaľ to bude potrebné, celý môj odkaz je, že musíme byť pripravení na dlhú cestu. Neviem presne povedať, ako dlho bude táto vojna trvať. Ale ja len hovorím tým, ktorí rozhodujú v hlavných mestách NATO… že máme politickú a morálnu povinnosť dlhodobo poskytovať značnú podporu,“ uviedol generálny tajomník NATO.

Európska únia na dnešnom summite zváži udelenie štatútu kandidáta na členstvo Ukrajine

„Musíme podporovať dodávky sofistikovaných zbraní, ťažkých zbraní, ako to už dlho robia spojenci NATO, ako aj úlohu, ktorú môže NATO zohrať pri poskytovaní podpory,“ povedal Stoltenberg.

Zdôraznil, že vojna na Ukrajine sa v skutočnosti začala v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym a podporovalo militantov na východe Ukrajiny. Stoltenberg zdôraznil, že vojna na Ukrajine bude dlhá.

„My, spojenci NATO, sme boli a musíme byť dlhodobo pripravení, pretože nemôžeme dovoliť Putinovi v žiadnom zmysle vidieť, že je odmenený za brutálne použitie sily,“ povedal generálny tajomník OSN.

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Ukrajina potrebuje zbrane, ktoré dokážu, že Západ chce Ukrajine skutočne pomôcť vyhrať – a nielen prehrať.

Čína masívne investuje do výroby čipov. Môže za to napätie medzi Pekingom a Washingtonom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA