Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Taliansky minister zahraničných vecí opustil svoju politickú stranu, ktorá nechcela podporiť Ukrajinu

Zverejnené:

Upravené: 22. júna 2022 o 11:29

435

Zdroj: ildispariquotidiano.it

REKLAMA

Globalnews

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio oznámil, že odchádza zo svojej strany Hnutie piatich hviezd, ktorú predtým kritizoval za podkopávanie úsilia vlády podporiť Ukrajinu. Informovala o tom talianska tlačová agentúra Ansa.

„Odchádzam z Hnutia piatich hviezd,“ povedal na tlačovej konferencii s odkazom na „bolestivú“ voľbu a zdôraznil, že od zajtra už jeho bývalá strana „nebude prvou silou v parlamente“.

Di Maio minulý týždeň obvinil lídra Hnutia piatich hviezd a bývalého premiéra Giuseppeho Conteho z podkopávania úsilia vlády o podporu Ukrajiny a oslabenia pozície Ríma v Európskej únii.

„Museli sme si vybrať, z ktorej strany histórie to je – na strane Ukrajiny, ktorá bola napadnutá, alebo na strane agresora Ruska. Pozície niektorých lídrov M5 riskovali oslabenie našej krajiny,“ povedal v utorok večer.

Ruská federácia sa pripravuje na presun veľkého počtu rezervných jednotiek na Donbas

Podľa Di Maia vytvorí novú parlamentnú skupinu podporujúcu vládu premiéra Maria Draghiho.

Podľa talianskych médií viac ako 60 poslancov opustilo Hnutie piatich hviezd a pripojilo sa k novej skupine Di Maia. Z 227 poslancov „piatich“ (155 v Snemovni reprezentantov a 72 v Senáte) teda viac ako štvrtina opustila stranu.

Hnutie piatich hviezd bolo doteraz najväčšou politickou silou v parlamente po tom, ako strana získala v celoštátnych voľbách v roku 2018 33 percent hlasov. Odvtedy však podpora strany výrazne klesla. Nedávne prieskumy verejnej mienky ukazujú, že voličská podpora je len 13%.

Taliansko, rovnako ako mnohé krajiny EÚ, poskytuje Ukrajine zbrane, aby jej pomohli v boji proti ruskej agresii, ale v di Maiovej strane niektorí nepodporili vojenskú pomoc Ukrajine.

Zelenskyj sa na diaľku zúčastní na summite NATO

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA