Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európsky parlament vidí perspektívu členstva Ukrajiny v EÚ v roku 2029

Zverejnené:

Upravené: 2. marca 2023 o 14:13

269

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

Poslanec Európskeho parlamentu, bývalý predseda vlády Litvy Andrius Kubilius je presvedčený, že Ukrajina môže v roku 2029 získať plné členstvo v EÚ.

„Samozrejme, na tom musia pracovať obe strany: Ukrajina musí uskutočniť reformy a Európska únia musí zhromaždiť politickú vôľu a vrátiť ambície vybudovať novú európsku architektúru, ktorá zabezpečí členstvo Ukrajiny, Moldavska a možno aj Gruzínska,“ povedal Kubilius.

Pripomenul, že z uznesení Európskeho parlamentu vyplýva, že rokovania s Ukrajinou o jej pristúpení k EÚ by sa mali začať v roku 2023.

„A chceme, aby sa konali rovnako ako v strednej Európe. Litve trvalo tri roky, kým rokovala s EÚ, Poľsku štyri roky – je to veľká krajina, primeraná Ukrajine,“ povedal poslanec EP.

Vzhľadom na tieto skúsenosti Európsky parlament podľa neho usudzuje, že rokovania s Ukrajinou sa môžu skončiť do roku 2027, keď bude Litva predsedať Európskej únii. Na ratifikáciu zmluvy vo všetkých 27 členských štátoch EÚ bude potrebný ďalší rok alebo dva.

„Ak budeme pracovať v dobrom tempe, môžeme dúfať, že v roku 2029 sa Ukrajina bude môcť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu ako plnoprávny člen EÚ,“ dodal Kubilius.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA