Sociálne siete

ZAHRANIČIE

FRANCÚZSKO: Tisícky ľudí si na pochodoch uctili zavraždeného učiteľa

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 0:21

324

large  abe

REKLAMA

19. október 2020 12:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 19. októbra (SITA) – Tisícky ľudí sa v nedeľu zišli v uliciach francúzskych miest, aby si uctili zavraždeného učiteľa Samuela Patyho, ktorému útočník v piatok sťal hlavu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

V Paríži ľudia zaplnili Námestie republiky (Place de la République), pričom mali transparenty s nápismi ako „som učiteľ“ alebo „žiadna tolerancia pre nepriateľov republiky“. Na zhromaždenie prišli aj premiér Jean Castex a parížska starostka Anne Hidalgo. Účastníci, ktorí mali na tvárach rúška, aby sa chránili pred koronavírusom, držali aj minútu ticha, po ktorej zaznela štátna hymna.

Štyridsaťsedemročného pedagóga si pripomenuli ľudia aj v Lille, Lyone, Nantes, Toulouse, Štrasburgu, Marseille či Bordeaux. V stredu sa tiež uskutoční národná spomienka na Patyho.

Paty prišiel o život v piatok neďaleko jeho školy v Conflans-Sainte-Honorine v parížskej metropolitnej oblasti. Podozrivý z jeho vraždy je 18-ročný tínedžer čečenského pôvodu Abdoulakh A, ktorého po útoku zastrelila polícia. Mladík sa v minulosti už postavil pred súd, ale len pre ľahké priestupky.

Protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard uviedol, že podozrivý, ktorý žil v meste Évreux, zhruba 100 kilometrov od miesta činu, a nemal s učiteľom zjavné spojenie, prišiel v piatok popoludní do školy a pýtal sa študentov na neho. Následne ho sledoval, keď išiel z práce domov, napadol ho a nožom ho zasiahol do hlavy, ktorú mu neskôr sťal. Podľa svedkov vraj útočník zakričal „Allahu Akbar“ (Boh je veľký). Keď k nemu neskôr prišli policajti, vystrelil na nich zo vzduchovej zbrane, oni streľbu opätovali a deväťkrát ho zasiahli. Neďaleko našli 30-centimetrový nôž.

Ricard vysvetlil, že Paty, ktorý vyučoval dejepis a geografiu, ukazoval počas vyučovania o slobode prejavu karikatúry proroka Mohameda a odvtedy čelil vyhrážkam. Takéto hodiny viedol aj v minulosti a moslimským študentom odporučil, aby sa nepozerali, ak si myslia, že by ich to mohlo uraziť. Rodič jedného zo študentov, ktorého toto vyučovanie nahnevalo, sa išiel do školy sťažovať. Okrem toho s duchovným a aktivistom Abdelhakimom Sefriouim, ktorý je údajne dlhodobo známy tajným službám, nahrali videá, v ktorých učiteľa urážali, a požadovali jeho prepustenie.

Obaja muži sú medzi 11 osobami, ktorých v súvislosti s útokom zadržali. Okrem nich úrady zadržali napríklad štyroch príbuzných podozrivého.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v súvislosti s incidentom vyjadril, že mal všetky znaky „islamistického teroristického útoku“ a učiteľ sa stal obeťou vraždy, pretože „učil o slobode prejavu“.

https://www.bbc.com/news/world-europe-54589241

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA