Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Biele stany pre migrantov. Rakúsko má dvojnásobok žiadateľov o azyl

Zverejnené:

Upravené: 22. októbra 2022 o 16:07

268

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Biele stany, ktoré rakúske úrady zriaďujú na juhu a západe krajiny, aby v nich ubytovávali migrantov a žiadateľov o azyl, vzbudzujú podľa agentúry AFP kritiku a obavy. V porovnaní s minulým rokom do krajiny tento rok už teraz prišiel dvojnásobok žiadateľov o azyl. Podľa úradov stany predstavujú len dočasné riešenie, čo však odmietajú niektorí obyvatelia a časť predstaviteľov samospráv.

Na juhu a západe Rakúska, kde najčastejšie migranti a možní žiadatelia o azyl prekračujú hranicu, úrady zriadili 35 stanov. V každom z nich sa môže ubytovať osem ľudí. „Jedná sa o mimoriadne a krátkodobé opatrenie, ktoré nám pomôže ubytovať všetkých, ktorí to potrebujú,“ povedal agentúre AFP Thomas Fussenegger, hovorca vládnej agentúry BBU, ktorá sa o žiadateľov o azyl stará.

Do Rakúska prišlo od začiatku roka 70 000 migrantov bez potrebných dokladov a možných žiadateľov o azyl. To je dvakrát toľko čo za celý minulý rok. Rakúsko tiež udelilo ochranu 57.000 Ukrajincov. Pre mnohých migrantov je Rakúsko len tranzitnou krajinou. Ak ich ale zastaví polícia a nemajú podanú žiadosť o azyl, tak ju musí podať v Rakúsku, pretože inak im hrozí vyhostenie.

Giorgia Meloniová zložila prísahu. Taliansku vládu po prvýkrát povedie žena

Mimovládne organizácie kritizujú úrady, že sa nedokážu o migrantov efektívne postarať, čím „úplne zbytočne“ vznikli problémy s ubytovaním. Podľa nich v súčasnosti neexistuje migračná kríza, ako tvrdia niektorí politici či médiá. „Utečenci musia znova bývať v stanoch. To nikto nechce a tomuto neľudskému spôsobu ubytovania bolo možné predísť,“ uviedli mimovládne organizácie v spoločnom vyhlásení.

Rozhodnutie úradov kritizuje aj starosta štvortisícového mesta St. Georgen im Attergau na severozápade Rakúska Aigner Ferdinand. Podľa neho stany nie sú vzhľadom na príchod zimy vhodné na dlhšie ubytovanie migrantov. Dodal tiež, že niektorí obyvatelia sa obávajú „veľkých skupín zložených iba z mužov“. O podobných obavách hovorí aj parlamentná opozícia. Podľa šéfa Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herberta Kickla vláda vedie krajinu do rovnakej situácie ako v roku 2015, keď do Rakúska prišlo 90.000 migrantov bez povolenia.

Rakúska vláda sa snaží znižovať počty týchto migrantov rokovaním s krajinami, ktoré sa nachádzajú na balkánskej trase. Tú v posledných mesiacoch využíva rastúci počet migrantov a potenciálnych žiadateľov o azyl. Na začiatku tohto mesiaca rakúsky kancelár Karl Nehammer rokoval v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Vučić sľúbil, že Srbsko, z ktorého územia sa na balkánskej trase pokúša prekročiť hranicu do EÚ najväčší počet migrantov, zladí svoju vízovú politiku s ďalšími štátmi EÚ. Kvôli rastúcemu počtu migrantov na balkánskej trase obnovila Česká republika na konci septembra kontroly na hranici so Slovenskom.

Nemecko o krok bližšie pomôcť. Poslanci schválili 200 miliárd eur na reguláciu cien

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA