Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Inflácia v Turecku prvýkrát za rok a pol spomalila. Aj tak dosahuje 84,4 percenta

Zverejnené:

Upravené: 5. decembra 2022 o 19:36

262

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Miera inflácie v Turecku v novembri sa podľa očakávania prvýkrát zhruba za rok a pol zmiernila, predstavovala 84,4 percenta po októbrovej hodnote 85,5 percenta. V pondelok o medziročnom vývoji  informoval  turecký štatistický úrad. Poľavil rast cien v doprave a pomalšie sa zvyšoval aj rast cien bývania a energií. Medzimesačne ceny vzrástli o 2,9 percenta po raste o 3,5 percenta v októbri.

Pokles cien je v súlade s očakávaním analytikov. Tí predpokladali, že medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa zníži asi o jeden percentuálny bod. Miera inflácie ale aj tak zostáva blízko najvyšších hodnôt od roku 1998.

Najslabší medziročný rast štatistici registrujú pri telekomunikačných službách, ich ceny sú oproti minulému roku vyššie o 35,9 percenta. Naopak doprava je s rastom o 107 percent hlavnou skupinou s najvyšším zdražením v porovnaní s rovnakým obdobím vlani. V októbri medziročný rast v tejto kategórii predstavoval 117,2 percenta. Rýchlejšie sa ale zvyšujú ceny potravín a nealkoholických nápojov, kde medziročný rast dosiahol 102,6 percenta oproti rastu o 99,1 percenta v októbri.

Kyjev, Fínsko a Pobaltie sa ohradili voči Macronovým výrokom o zárukách pre Rusko

Najvyššia inflácia za Erdogana

Čo sa medzimesačných zmien týka, obuv a odevy oproti októbru o 1,4 percenta zlacneli. Ostatné kategórie ale pokračovali v raste, najviac potraviny a nealkoholické nápoje, ktoré boli oproti októbru ako skupina drahšie o 5,8 percenta.

S výraznejším poklesom inflácie v Turecku v najbližšej dobe počítať nemožno, upozornila agentúra Bloomberg. Budúci rok sa totiž konajú voľby a vláda sa snaží presadzovať opatrenia, ktoré by posilnili ekonomiku. Niektoré z nich ale podporujú infláciu.

K spomaleniu rastu cien pomáha teraz najmä štatistický efekt vysokej porovnávacej základne z obdobia pred rokom a tiež dva mesiace relatívnej stability kurzu tureckej líry. Inflácia v tomto roku dosiahla maximum od doby, čo sa v Turecku dostal pred takmer dvadsiatimi rokmi k moci terajší prezident Recep Tayyip Erdogan.

Lacné úvery

Turecko začalo v posledných rokoch presadzovať politiku zameranú na podporu hospodárskeho rastu a lacných úverov na úkor kurzu líry a cenovej stability. Vládni činitelia ale za abnormálne vysokou infláciou vidia predovšetkým drahé komodity, najmä v dôsledku invázie ruských vojsk na Ukrajinu, a ďalšie vonkajšie faktory.

Aj keď inflácia dosahuje v terajšom cykle vrcholu neskôr, než vláda predpovedala, Erdogan stále presadzuje svoj nekonvenčný názor, že nižšie náklady na úvery majú silu znížiť ceny. Centrálnu banku z toho dôvodu tlačil na zníženie základnej úrokovej sadzby pod desať percent. To sa stalo v novembri, keď centrálna banka znížila základný úrok na deväť percent. Turecko má preto teraz jedny z najhlbších záporných sadzieb na svete, keď sa vezme do úvahy inflácia.

Centrálna banka predpokladá, že miera inflácie v Turecku sa na konci tohto roka bude pohybovať okolo 65 percent. Aj keby sa to vyplnilo, bude to trinásťkrát vyššia inflácia, než aký inflačný cieľ si centrálna banka stanovila. Ten je už niekoľko rokov na piatich percentách.

Náboženský rituál pri rieke v Johannesburgu zmietla povodeň, utopilo sa 14 ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA