Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Kaczyňski obvinil Rusko z leteckej katastrofy pri Smolensku

Zverejnené:

Upravené: 11. apríla 2022 o 9:43

709

ilustračné foto, zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Pri nešťastí v roku 2010 zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczyňského, informujú zahraničné médiá.

Zrútenie poľského vládneho lietadla pri ruskom Smolensku, pri ktorom v roku 2010 zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczyňského, bolo dôsledkom „útoku“. Vyhlásil to v nedeľu predseda poľskej vládnucej strany Jaroslaw Kaczyňski, podľa ktorého zodpovední pochádzali z Poľska a Ruska.

Kaczyňski vystúpil na spomienkovej ceremónii pri príležitosti 12. výročia leteckého nešťastia, pri ktorom zomrel jeho brat dvojča Lech spolu s manželkou a poprednými predstaviteľmi vlády. Tí cestovali do Ruska, kde sa mali zúčastniť na spomienke na obete Katynského masakra z druhej svetovej vojny.

Kaczyňski v príhovore k davu niekoľko tisíc ľudí pred prezidentským palácom v nedeľu povedal, že má „úplnú a overenú odpoveď z viacerých zdrojov vrátane zahraničných“, pokiaľ ide o príčinu zrútenia lietadla. Bližšie podrobnosti o týchto zdrojoch ani o tom, aké dôkazy majú, neposkytol, vyhlásil však, že tieto informácie budú zverejnené „čoskoro„.

Najmenej 30 mŕtvych zostalo pri ruskom raketovom útoku na ukrajinskú železničnú stanicu

Kaczyňski pripustil, že stále neboli identifikovaní „tí, ktorí urobili rozhodnutie, a tí, ktorí ho vykonali“. Podľa jeho slov ide o osoby „v Poľsku, ale predovšetkým v Rusku“. Opýtal sa tiež, kto „profitoval z tohto zločinu„, a spomenul politiku svojho brata nepriateľskú voči Moskve. Poľský premiér v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu tiež adresoval varovanie západoeurópskym krajinám: „To, čo dnes vidíme na Ukrajine, sa môže stať kdekoľvek, nielen v Poľsku… ale aj v Paríži, no rovnako ľahko v Berlíne alebo v Ríme.“

Príčina havárie poľského vládneho špeciálu pri ruskom meste Smolensk je predmetom ostrej debaty, ktorá od roku 2010 rozdeľuje Poľsko, pripomína AFP. Konzervatívci obviňujú vtedajšiu liberálnu vládu z nedbanlivosti pri príprave cesty vládnej delegácie a kritizujú následné vyšetrovanie.

V dňoch po nešťastí niektorí členovia Kaczyňského strany Právo a spravodlivosť pripisovali vinu vtedajšiemu ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi. Rusko akúkoľvek zodpovednosť kategoricky poprelo.

HEGER: Vláda príjme ďalšie opatrenia na tlmenie rastu cien energií

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA