Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Lavrov sa zúčastní Valného zhromaždenia OSN. On a ruská delegácia dostali americké víza

Zverejnené:

Upravené: 14. septembra 2022 o 12:24

260

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spojené štáty dali ruskému ministrovi zahraničia Sergeji Lavrovovi a polovici požadovaného diplomatického sprievodu víza, ktorá delegácii umožní účasť na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Podľa agentúry Reuters to v utorok oznámil ruský diplomatický zdroj.

Nad účasťou ruskej delegácie na každoročnom stretnutí vrcholných predstaviteľov krajín celého sveta dlho visel otáznik. Moskva žiadala niekoľko desiatok víz pre delegáciu vedenú Lavrovom, pre posádku lietadla a pre ruských novinárov. Americké ministerstvo zahraničia na začiatku septembra uviedlo, že kvôli zníženiu počtu administratívneho personálu na veľvyslanectvo v Moskve je vydávanie povolení spomalené.

Lavrov sa chce zúčastniť rozpravy, ktorá vo Valnom zhromaždení začína 20. septembra, hoci je na americkom aj únijnom sankčnom zozname kvôli ruskej vojne na Ukrajine. Na to, že žiadny z 56 členov ruskej delegácie nedostal americké vízum pre cestu na zasadnutí Valného zhromaždenia, sa v liste z 2. septembra generálnemu tajomníkovi OSN Antóniu Guterresovi sťažoval ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja.

Nemenovaný ruský diplomatický zdroj povedal, že USA schválili 24 víz. Podľa Reuters nie je jasné, či Washington zaistil víza aj ruskej posádke lietadla a či by Lavrov prípadne do New Yorku cestoval komerčnou linkou. Ministerstvo zahraničia USA podľa Reuters zatiaľ na žiadosť o komentár nereagovalo.

Nemec dostal doživotie za vraždu pokladníka, dôvodom bol spor o rúšku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA