Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Nemec dostal doživotie za vraždu pokladníka, dôvodom bol spor o rúšku

Zverejnené:

Upravené: 13. septembra 2022 o 14:27

283

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Prípad, ktorý otriasol Nemeckom má po roku vyústenia. Súd v utorok poslal na doživotie do väzenia muža, ktorý vlani v septembri kvôli sporu o nenasadenú rúšku zastrelil obsluhu čerpacej stanice v západonemeckom meste Idar-Oberstein. Pokladníčka trvala na dodržiavaní vtedy platných karanténnych predpisov. Verdikt ešte nie je právoplatný.

Čin šokoval verejnosť aj politických predstaviteľov a vyvolal otázky, do akej miery hrozí radikalizácia spoločnosti kvôli nesúhlasu s karanténnymi predpismi. Teraz 50-ročný útočník Mario N. vypovedal, že strieľal z hnevu, pretože mu pokladník kvôli nenasadenej rúške odmietal predať pivo.

Muž povedal, že odišiel domov, kde si vzal zbraň, vrátil sa späť na čerpaciu stanicu a obsluhu zastrelil. Pokladník bol 20-ročný študent, ktorý na benzínke pracoval ako brigádnik. Zbraň vlastnil strelec nelegálne.

Štátne zastupiteľstvo požadovalo za vraždu doživotný trest väzenia. Poukazovalo totiž na to, že muž konal z nízkych pohnútok a so zákernosťou, takže išlo o zvlášť závažný zločin.

Biden pripomenul útoky z 11. septembra. Sľúbil, že krajinu bude brániť pred terorizmom

Súd streľbu označil za vraždu, mimoriadnu závažnosť viny ale odmietol. Jej uznanie by značne skomplikovalo možné prepustenie odsúdeného na slobodu.

Doživotie totiž v Nemecku znamená, že odsúdený môže po 15 rokoch požiadať o podmienečné prepustenie. V prípade, že súd uzná vinu ako mimoriadne závažnú, je cesta k podmienečnému prepusteniu síce právne možná, ale veľmi komplikovaná a podľa médií takmer vylúčená.

Obhajoba obvineného z vraždy odmietala a snažila sa dosiahnuť prekvalifikovanie činu na zabitie so zníženou mierou príčetnosti. Mario N. mal totiž v krvi asi dve promile alkoholu.

Zelenskyj uviedol dôvod, prečo Rusko útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA