Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Lesné požiare tento rok spôsobili najviac emisií za posledných 15 rokov, uvoľnili 6,4 megaton uhlíka

Zverejnené:

Upravené: 7. septembra 2022 o 14:24

239

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Za tri mesiace tohtoročných lesných požiarov v Európe sa do ovzdušia v dyme uvoľnilo 6,4 megaton uhlíka. 

Sú to najvýznamnejšie emisie látok znečisťujúcich ovzdušie od roku 2007, oznámila v stredu európska služba pre sledovanie atmosféry Copernicus.

Vedci z programu Copernicus využívajú satelitné pozorovanie miest požiarov a podľa toho odhadujú uhlíkové emisie. Zameriavajú sa najmä na oblasť Európskej únie a Británie. Najväčší podiel na emisiách mali tento rok ohne v juhozápadnom Francúzsku a v Španielsku. Francúzsko a Španielsko tento rok zaznamenali najvyššie emisie za posledných 20 rokov.

Súkromné lietadlo sa zrútilo do Baltského mora. V kokpite nebol nikto

V ostatných regiónoch na severnej pologuli, ktoré zvyčajne zažívajú vrchol požiarnej aktivity v letných mesiacoch, boli celkové odhadované emisie podstatne nižšie ako v posledných rokoch. Na ruskom ďalekom východe bolo tento rok menej požiarov ako v iných rokoch, naopak v centrálnej a západnej časti Ruska ich bolo viac ako inokedy. Odhadované emisie v Centrálnom federálnom okruhu Ruska boli podľa vedcov najväčšie od roku 2010, kedy postihli západné Rusko veľké požiare rašelinísk.

Na západe Spojených štátov boli tohtoročné sezónne emisie výrazne nižšie ako v posledných dvoch rokoch a vrátili sa tak k bežnejším hodnotám. Vedci vo svojej správe tiež pripomenuli, že už od mája horí na Aljaške a od konca júna v kanadskom Yukone. V prvých septembrových dňoch došlo k jasnému nárastu požiarov v celej oblasti Amazónie, nebo nad Južnou Amerikou zahalil dym a emisie sú tam výrazne nadpriemerné.

Program Copernicus je súčasťou vesmírneho programu Európskej únie, spolupracuje na ňom Európska komisia a Európska komická agentúra.

Európska únia súčasne so Spojenými štátmi mení veľvyslanca v Rusku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA