Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Trump si ukryl aj prehľad jadrových zbraní cudzieho štátu, ukázala razia FBI

Zverejnené:

Upravené: 7. septembra 2022 o 14:57

483

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V sídle amerického exprezidenta Donalda Trumpa sa pri nedávnej razii FBI našiel okrem iného aj dokument, ktorý zhŕňal obranné kapacity iného štátu vrátane jeho jadrového arzenálu. 

Píše o tom denník The Washington Post. Nie je jasné, o ktorú jadrovú mocnosť ide. Trump si tajné listiny odniesol pri svojom odchode z Bieleho domu a potom opakovane tvrdil, že všetko odovzdal.

Hovorca FBI k veci odmietol poskytnúť komentár, nevyjadrili sa ani Trumpovi zástupcovia. The Washington Post (WP) však už v prvej polovici augusta informoval, že niektoré z dokumentov zabavených pri prehliadke v Trumpovom floridskom sídle Mar-a-Lago sa týkajú jadrových zbraní.

Armáda v Izraeli zastrelila 19-ročného Palestínčana

Vtedy však nebolo jasné, či ide o zbrane Spojených štátov, alebo iné krajiny. Jadrovým arzenálom v súčasnosti disponujú Spojené štáty, Rusko, Francúzsko, Čína, Veľká Británia, Pakistan, India, Severná Kórea a s istou pravdepodobnosťou aj Izrael.

FBI v Trumpovom floridskom sídle zaistila 8. augusta počas prehliadky viac ako 11 tisíc dokumentov. Podľa WP sa niektoré zo zabavených listín týkajú tajných amerických operácií a na ich prezeranie nestačí ani bezpečnostná previerka na úrovni „prísne tajnej“.

Na ich sprístupnenie je potrebné mať zvláštne povolenie, ktoré nemajú ani niektorí z vysoko postavených bezpečnostných poradcov prezidenta Joea Bidena, uviedla agentúra Reuters.

Ministerstvo spravodlivosti exprezidenta Trumpa vyšetruje, pretože pri svojom odchode z Bieleho domu na začiatku roka 2021 neodovzdal niektoré citlivé dokumenty ani svoje vlastné prezidentské záznamy Národnému archívu USA.

Mnoho mesiacov trvajúci spor medzi úradmi a Trumpom, ktorý podľa ministerstva spravodlivosti nespolupracoval, vyústil v domovú prehliadku agentov FBI v jeho sídle. FBI v žiadosti o povolenie na prehliadku hovorí o troch zákonoch, ktorých možné porušenie bolo dôvodom na prehliadku.

Okrem zákona proti špionáži z roku 1917 je to norma zakazujúca manipuláciu s dokumentmi v snahe mariť vyšetrovanie a zákon o nepovolenom odstraňovaní vládnych materiálov.

Liz Truss sa stane novou predsedníčkou vlády Spojeného kráľovstva

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA