Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Macron sa odmietol testovať v Rusku, obával sa zneužitia jeho DNA

Zverejnené:

Upravené: 11. februára 2022 o 13:43

577

Zdroj: skynews

REKLAMA

Globalnews

Štyri metre dlhý stôl – na jednom konci ruský, na druhom francúzsky prezident. 

Ako potvrdili agentúre Reuters dva zdroje z francúzskej delegácie, francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol podstúpiť ruský test na covid, keď v pondelok priletel na stretnutie s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom. Dôvodom boli údajne obavy francúzskej strany z toho, aby sa Rusi nedostali k Macronovej DNA.

Mnohých zaujali zábery Macrona s Putinom, ako pri rokovaní o ukrajinskej kríze sedia oproti sebe pri štvormetrovom stole. Podľa niektorých diplomatov sa snažil Putin dať svojmu partnerovi najavo, kto na medzinárodnej scéne ťahá za kratší koniec.

Stôl bol pre rozhovor dvoch ľudí tak neobvykle dlhý, že na sociálnych sieťach okamžite zobudil vlnu humoru a vtipných koláží.

Bieloruská armáda s Rusmi začali vojenské cvičenia pri hraniciach s Poľskom, Litvou a Ukrajinou

Macron mal podľa zdrojov Reuters dostať na výber dve možnosti – buď absolvuje PCR test od ruských zdravotníkov a bude sa k ruskému prezidentovi môcť priblížiť, alebo sa bude musieť zmieriť s veľkými hygienickými rozstupmi.

„Dobre sme vedeli, že to znamená žiadne podanie ruky a dlhý stôl. Ale nemohli sme pripustiť, aby sa im dostala do rúk prezidentova DNA,“ povedal jeden zo zdrojov s odkazom na bezpečnostné obavy.

Čo by s Macronovou vzorkou DNA mohla ruská strana robiť zdroje nespresnili, no riziko zneužitia genetických informácií reálne existuje. Z genetického profilu je možné vydedukovať zdravotný stav jedinca, alebo možné predispozície k určitým chorobám nielen jeho, ale aj potomkov. Tento druh informácií je možné zneužiť na politické vydieranie.

Európska komisia ide riešiť krízu ohľadom mikročipov, uvoľní miliardy eur

Macron pred odletom do Moskvy podstúpil PCR test vo svojej krajine a po príchode do Ruska antigénny test, ktorý vykonal jeho vlastný lekár. „Rusi nám povedali, že Putin musí byť držaný v prísnej zdravotnej bubline,“ uviedol druhý zdroj agentúre Reuters.

Nie každý politik sa obáva možného zneužitia DNA Ruskom – vo štvrtok prijal Putin na návštevu kazachstanského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, kedy si obaja potriasli rukou a sedeli blízko seba.

Na začiatku februára zasadol na rovnaké miesto ako Macron aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý však obdivne skonštatoval, že „v živote som pri takom dlhom stole nesedel“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA