Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

NATO a EÚ diskutujú o možných rokovaniach s Ruskom po oslobodení Chersonu Ukrajinou

Zverejnené:

Upravené: 7. novembra 2022 o 20:09

406

Zdroj: Daily Sabah

REKLAMA

Globalnews

Uzavreté konzultácie medzi Washingtonom a Bruselom poskytujú krátkodobé rokovacie okno s Ruskom, ktoré môže vzniknúť po oslobodení Chersona Ukrajinou.

Informujú o tom talianske noviny La Repubblica.

V rozhovoroch, ktoré kolujú medzi vedúcimi predstaviteľmi NATO a partnermi z EÚ, vychádzajú z predpokladu, že ruské jednotky sú teraz pod tlakom.

„Nie sú schopní úspešne reagovať na ukrajinskú ofenzívu. Ich obranná reakcia je zameraná na ničenie infraštruktúry – elektriny, vody, mostov, ciest, budovanie trojitej línie zákopov a využívanie prírodných bariér, ako je rieka Dneper. Cieľom je spomaliť postup ukrajinských vojsk. Cherson nie je len mesto: rozhodujúce pre prístup k moru a zásadné pre kontrolu vodných zdrojov a riečnej dopravy. Jeho opätovné dobytie by znamenalo navždy zmeniť smer konfliktu,“ poznamenávajú noviny.

Preto prichádza odkaz zo Spojených štátov – prostredníctvom Bruselu, ktorý je tiež pozvánkou pre ukrajinské orgány: ak a keď sa Cherson vráti, potom sa rokovania môžu začať. Z pozície sily, nie slabosti.

Treba poznamenať, že Biely dom prvýkrát začal hypoteticky predpokladať špecifickú cestu tohto typu. Teraz, bez Chersonsa, je však takáto cesta nemožná.

Vláda USA súkromne žiada Ukrajinu, aby prejavila ochotu rokovať s Ruskom

„Aj preto, že začatie rokovaní v tejto fáze by znamenalo len dať moskovskej armáde čas na reorganizáciu. Stručne povedané, najprv je potrebné skonsolidovať niektoré strategické základné kamene,“ poznamenávajú noviny.

Okrem toho existujú dva základné aspekty, ktoré si americká administratíva všíma vo svojich každodenných výmenách so spojencami NATO. Prvá sa týka ruskej hrozby taktických jadrových bômb. Aj keď sa to považuje za formu odstrašujúceho účinku, ktorá ešte nie je aktívna, stále je to riziko, ktorému sa treba vyhnúť.

Aj preto, že nielen rozsiahla konvenčná reakcia bude takmer nevyhnutná, ale bude tiež ťažké potlačiť nervozitu niektorých spojencov, ako sú Poliaci, ktorí teraz vojensky zastupujú partnera EÚ, ktorý je najbližšie k Washingtonu.

Ďalší problém sa týka vzťahov s Čínou. „So stratou Chersonsa sa prejaví kríza bývalej Červenej armády. Nateraz bude mať Putinova úplná porážka pre Spojené štáty najhorší výsledok: odovzdanie kontroly nad Ruskom Číne. Bolo by to ako hádzať sa z ohňa do plameňa. Preto je lepšie mať nepriateľského vodcu s modrinami, ale nezávislého od Pekingu, „poznamenávajú noviny.

Pripomeňme, že podľa nemeckej vlády sa iba Ukrajina môže rozhodnúť, kedy chce viesť mierové rokovania s Ruskom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA