Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Musk bude ďalej platiť internetové služby na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 16. októbra 2022 o 9:27

222

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska bude naďalej platiť internetové služby na Ukrajine napriek tomu, že jej satelitná sieť Starlink prekonáva. Na twitteri to uviedol Musk, ktorý predtým tvrdil, že projekt nemôže dlhšie financovať a žiadal americkú vládu o prevzatie.

„Do čerta s tým… aj keď Starlink stále prekonáva a ostatné spoločnosti dostávajú miliardy dolárov od daňových poplatníkov, budeme jednoducho ďalej financovať ukrajinskú vládu zadarmo,“ napísal Musk. Agentúra Reuters ale poznamenala, že z tweetu nie je jasné, či je úprimný, alebo sa jedná o sarkazmus.

Ukrajina podľa stanice CNN dostala odhadom 20-tisíc terminálov potrebných na fungovanie pripojenia k satelitnej sieti Starlink. Musk po začiatku invázie sprístupnil Kyjevu satelitnú internetovú službu, ktorá sa ukázala užitočná pre bežných občanov postihnutých výpadkami klasických komunikačných sietí a veľmi dôležitá pre ukrajinskú armádu.

Putin chce Ukrajine ponúknuť pauzu, aby sa pripravila na novú ofenzívu

Musk v piatok na twitteri povedal, že „operácia stála spoločnosť 80 miliónov dolárov a do konca roka presiahne 100 miliónov dolárov“. Potvrdil tiež pravosť dokumentov, v ktorých žiadal americký Pentagon, aby financovanie prevzal.

Napriek tomu, že sa zakladateľovi SpaceX dostalo širokého uznania a vďaky za to, že reagoval na žiadosti o službu Starlink na Ukrajine hneď na začiatku ruskej invázie, v skutočnosti väčšinu z 20.000 terminálov plne alebo čiastočne financovali iné zdroje. Podľa CNN okrem iného Spojené štáty, Británia alebo Poľsko. Žiadosť firmy preto niektorých predstaviteľov Pentagonu popudila.

Vyjadrenia Muska prichádzajú v čase, keď čelil kritike za zverejnenie kontroverzného „mierového“ plánu, ktorý pobúril Kyjev. Ukrajina by podľa Muskoveho návrhu musela prijať, že vojnu s Ruskom zrejme nevyhrá a vzdať sa anektovaného Krymu. Čelil tiež obvineniu, že pred zverejnením svojho plánu hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tieto správy poprel.

Ukrajinské sily za posledný mesiac oslobodili od ruskej okupácie cez 600 obcí, uviedol Kyjev

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA